Královéhradecký kraj si koupí své sídlo

Hradec Králové – Radní Královéhradeckého kraje se rozhodli, že kraj už dalších 15 let nebude splácet své sídlo majiteli, firmě Immorent, ale že ho od ní předčasně odkoupí. Zaplatí naráz 560 miliónů a stane se vlastníkem bývalého hradeckého pivovaru. Radní si slibují, že ušetří nejméně sto miliónů korun, možná i víc. Firma Immorent vzešla jako vítěz z výběrového řízení na pořízení nového sídla kraje, rozhodli o tom zastupitelé v roce 2003. Částku téměř 2 miliardy korun plánoval kraj vynaložit v rámci dvacetiletého leasingu budovy.

Dříve hradecký pivovar, dnes zřejmě nejdražší sídlo úředníků v zemi za miliardu devět set miliónů korun. Kraj už formou leasingu splatil přes miliardu vlastníkovi, rakouské firmě Immorent ze skupiny Erste. Úrok je vysoký: 5,6 procenta. Radní řekli dost, rozhodli se leasing ukončit a doplatit hned. „Přijmout úvěr s výrazně nižší úrokovou sazbou. Domníváme se, že můžeme ušetřit až 3% ročně a splatit částku zhruba 560 milionů korun. Tím nám vznikne úspora minimálně sto miliónů korun,“ uvedl náměstek krajského hejtmana Vladimír Derner (KDU-ČSL). Opoziční zastupitel Miloslav Plass (ODS) je však jiného názoru: „Je to zbožné přání pana náměstka Dernera, ale v žádném případě to není podložené reálnými čísly.“ Areál úřadu trpí vážnými technickými nedostatky, například do něj silně zatékalo. Firma Skanska, která pivovar přestavovala, teď po reklamaci mění a zesiluje izolace. „Leasingová smlouva byla uzavřena za předchozího vedení, které vedl pan hejtman Bradík,“ vysvětlil mluvčí Královéhradeckého kraje Imrich Dioszegi.

Na přípravě přestavby pivovaru a modelu financování se podílel bývalý radní Rostislav Všetečka z ODS, za stavbu odpovídal jeho tehdy stranický kolega Tomáš Šubert. Pro zvedli ruku i někteří sociální demokraté. V kraji teď vládne ČSSD s lidovci a SNK-Evropskými demokraty, ODS je v opozici. „Uzavření leasingové smlouvy byla dobrá forma spolupráce. To není pro kraj nevýhodná smlouva,“ dodal Miloslav Plass. Vladimír Derner však namítá: „Ten postup působí dojmem, že čím dráž tím lépe.“ Vlastník budov úřadu, firma Immorent, vyjednává s krajem o předčasném zkrácení leasingu několik měsíců. „Tím deklarujeme, že v podstatě nemáme nic proti tomu, abychom po vzájemné dohodě předčasně ten leasingový vztah ukončili,“ potvrdil mluvčí Erste Group Immorent ČR Rudolf Kargl.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Termín, kdy může kraj leasing předčasně ukončit, je říjen příštího roku.

Radní Královéhradeckého kraje se rozhodli, že kraj už nebude splácet své sídlo majiteli, ale že ho odkoupí.
Zdroj: ČT24