V Lysé nad Labem archeologové slaví úspěch

Lysá nad Labem (Středočeský kraj) – Archeologové našli na náměstí v Lysé nad Labem rozsáhlý středověký hřbitov. Zatím odkryli pouze jednu jeho třetinu a jen ta skrývala víc než stovku hrobů, včetně vzácného nálezu mrtvé matky s nenarozeným dítětem. V sousedství hřbitova pak objevili i základy kostela z roku 1291. Podle odborníků je třeba počítat s archeologickými objevy všude, nelze vyloučit žádnou lokalitu. Člověk zde žije sedm tisíc let a v krajině zanechal spoustu stop.

Antropoložce se podařilo zachránit ramena, část hrudníku a levou lopatku nenarozeného dítěte. Takový úspěch slaví archeologové jen zřídka, drobné dětské kosti se při kopání většinou ztratí. Žena pravděpodobně zemřela těsně před porodem, nebo v jeho průběhu. „Když dojde ke tlení, nafoukne se břišní dutina a způsobené tlaky vypudí dítě pasivně ven. Nazýváme to porod do rakve a je to opravdu vzácný nález,“ uvedla antropoložka Petra Beran-Cimbůrková z Ústavu archeologické památkové péče středních Čech. Místo dokumentuje 500 let pohřbívání a odhalilo i další zajímavosti, třeba dítě pohřbené na břiše nebo holenní kosti člověka, který trpěl syfilidou. „Je to tzv. etážové pohřebiště, protože zemřelí zde byli pochováváni nad sebou,“ doplnil vedoucí výzkumu archeolog Lukáš Baloun. Hroby vydaly třeba i skleněný růženec nebo bronzovou čelenku zdobenou zřejmě polodrahokamy. „Má to vysvětlení v etnografii, kdy mladá žena zemřela před svatbou a chtěli ji vypravit na onen svět jako nevěstu,“ vysvětlila ředitelka Ústavu archeologické památkové péče středních Čech Irena Benková.

Těsně pod povrchem parku se skrývaly i základy kostela sv. Jana Křtitele ze 13. století spojovaného se samotným založením města. Jeho současné vedení chce památku zachovat, v odhalené podobě to však není možné. „Dojde k zakonzervování stávajícího stavu a vyznačení půdorysu bude pomocí jiného materiálu v povrchové úrovni parku,“ dodala Irena Benková.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Kosterní pozůstatky odvezou archeologové k dalšímu zkoumání. Část z nich se potom znovu pohřbí, část poputuje do depozitáře Národního muzea.

Archeologové našli na náměstí v Lysé nad Labem rozsáhlý středověký hřbitov.
Zdroj: ČT24