Rozvadovské muzeum představí i Husákovu horkou linku

Rozvadov - Na bývalém hraničním přechodu Rozvadov na západě Čech bylo v někdejším objektu celní správy otevřeno Muzeum železné opony. Připomíná dobu před více než dvaceti lety a nabízí návštěvníkům na 850 exponátů a dobových fotografií, které připomínají dobu normalizace.

Muzeum, jehož otevření se připravovalo 20 let, stojí jen 50 metrů od hraničního potoka mezi ČR a Německem - linie, která dříve rozdělovala svět na východní a západní blok. Muzeum má přinést především mladým lidem informace o nejdůležitějších světových milnících 20. století, zejména z doby studené války.

Železnou oponu přímo na hranicích představuje zátaras z ostnatého drátu, kde proti sobě symbolicky míří zbraně československých pohraničníků a západoněmeckých vojáků. Popisky nabízejí i informace o množství lidí, kteří byli při pokusu o překonání železné opony zastřeleni.

Telefonát Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Dobu socialismu připomínají ideologické knihy, obrazy a citáty, samostatná část je věnována hrozbě jaderného konfliktu za studené války. Návštěvníci se dozvědí i o pádu komunistických režimů. Jedna ze závěrečných zmínek patří místům ve světě, kde stále lidi dělí zdi a ploty, ať už jde o Izrael a Palestinu, severní a jižní Koreu, Kypr nebo ekonomickou oponu mezi USA a Mexikem.

Pro autory muzea je jednoznačně nejhodnotnějším exponátem telefon, který ležel na stole v kanceláři bývalého prezidenta Gustáva Husáka a byl přímou linkou s Kremlem. Vedle toho mohou lidé porovnat zbraně vojáků východního bloku se zbraněmi, které v sedmdesátých a osmdesátých letech třímali ve svých rukách vojáci ze Západu. To vše doplňuje více než 700 dobových fotografií, mapujících dobu od padesátých let až po slavný okamžik, kdy Jiří Dienstbier s Hansem-Dietrichem Genscherem stříhali ostnatý drát na česko-německé hranici.