Romové ze Smiřic zřejmě přijdou o bydlení

Smiřice – Ve Smiřicích na Královéhradecku se rozhodli skoncovat s nepořádkem v jedné z městských částí. Areál s několika domy, které obývají hlavně Romové, chce tamní radnice koupit a zbourat. Na jejich místě má v budoucnu stát jen sběrný dvůr. Nákup už odsouhlasili zastupitelé a lidé se budou muset odstěhovat. Řada z nich zatím ale neví kam.

Areál několika domů v části Zderaz označují místní za ostudu Smiřic. „Je to vyloženě záležitost, která dlouhodobě hyzdí město. Byla tady spousta připomínek jednak ze strany návštěvníků města, ale samozřejmě i občanů,“ říká starosta města Luboš Tuzar. Zhruba pětatřicet lidí by se během léta mělo vystěhovat, poté přijedou bagry a domy zbourají.

Starosta Tuzar se domnívá, že nákup nemovitostí od soukromého majitele je zřejmě jedinou možností, jak problém s nepořádkem v dané lokalitě vyřešit. Tamní obyvatelé podle něj měli dost času na to, aby se na odchod připravili. „Nemáme povinnost se o ně postarat, protože ani nejsme stávajícím vlastníkem, abychom byli povinováni nabídnout jim náhradní bydlení, což nebude ani stávající vlastník, protože jim končí smlouvy na dobu určitou,“ vysvětluje.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Situaci v lokalitě už delší dobu monitoruje občanské sdružení Romodrom. Tvrdí, že postup radnice je korektní. Sdružení je připraveno obyvatelům při hledání nového domova pomoci, ovšem hlavní iniciativu musejí převzít sami Romové.