Libčice hostily děti trpící hemofilií

Libčice nad Vltavou - V Libčicích nad Vltavou se sešly děti s hemofilií, tedy vzácnou poruchou srážlivosti krve. V Česku žije s tímhle onemocněním zhruba tisíc lidí. Nízká srážlivost krve se projevuje problémy se zástavou krvácení nebo častými modřinami. Látku, která jim chybí, si hemofilici musejí sami vpichovat do žil. Děti s hemofilií se navzájem znají ze společných akcí, které pořádá sdružení Hemojunior. Letos funguje již desátým rokem.

Ještě dříve, než nastoupil do první třídy, musel se Honza naučit píchnout si do žíly látku, která mu chybí. Potřebuje ji třikrát týdně. Jinak žije stejně jako jeho kamarádi. „Musím si dávat ty léky, ale jinak zásadní rozdíl není. Tedy mám poloviční uvolnění z tělocviku,“ řekl chlapec trpící hemofilií.

Vladimír Komrska, hematolog, FN Motol:

„Vznikají krevní výrony do kloubů a svalů, to jsou nejčastější projevy krvácení.“

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Jeho krev se kvůli chybějícímu faktoru neumí srážet. Kdyby se neléčil, mohl by vykrvácet a časem se i přestat hýbat. I přesto, že poslouchá doktory, raději se vyhýbá některým sportům. „Jak je skluz nebo cokoliv, tak to ničí kotníky, což způsobuje další krvácení do kloubu. To se docela dlouho hojí,“ podotkl Honza.

Hemofilie je genetická porucha. Zvláštností je, že se přenáší jen na chlapce. U žen, i když nemoc mají v genech, nikdy nepropukne. U chlapců se projeví většinou již v útlém věku. „Dokonce se stává, že se takové dítě dostane k lékaři s podezřením na týrání,“ konstatoval Komrska.