V Libverdě otevřeno nové stanoviště horské služby

Libverda - Horská služba otevřela v Jizerských horách nové stanoviště, a to v Libverdě. Frýdlantsko je totiž stále oblíbenějším cílem turistů, hlavně cyklistů. Horští záchranáři tu budou sloužit jen o letních víkendech. Stanoviště je určeno pro výjezdy po celém severním hřebenu Jizerek.

Singltrekové tratě kolem Libverdy lákají stále víc turistů. Ruku v ruce s tím se zvýšil i počet úrazů. Doteď vyjížděli horští záchranáři do Frýdlantského výběžku z Bedřichova nebo z Jizerky, což zabralo i půlhodinu. S nově otevřenou služebnou v Libverdě má horská služba v Jizerských horách už sedm stanovišť.

Za loňský rok tu vyjížděli ke skoro tisícovce úrazů. Nejvíc zásahů je v zimě, letní úrazy ale bývají vážnější. „Je tu spousta lezeckých skal, kde dochází ke zranění,“ podotkl Tomáš Prchal, dobrovolník horské služby Libverda. „Měli bychom být schopni provést prvotní ošetření na místě a zraněného exportovat na místo, kam si pro něj přijede zdravotní služba,“ dodal Jiří Čech, rovněž dobrovolník.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Vloni zasahovala horská služba v okolí Libverdy u pěti velmi vážných úrazů. Očekávají, že jich bude přibývat. „Měli jsme tu případ, který skončil smrtí právě kvůli dlouhému času, mohlo to dopadnout jinak,“ konstatoval Prchal.