V Luhačovicích přibude Viola

Luhačovice – Luhačovice, nejznámější moravské lázně, dnes zahájily novou sezónu. Ta však přináší velký otazník, ministerstvo zdravotnictví totiž chce omezit indikační seznam pro příspěvkovou péči. Luhačovice jsou největší moravské lázně s tradicí lázeňské léčby dýchacích cest, trávicího ústrojí, diabetu a pohybového aparátu. Vyvěrá tu několik kyselek i sirný pramen. Neopakovatelný kolorit lázeňské architektury s překrásnými parky, s množstvím pramenů a fontán dělá z Luhačovic perlu moravských lázní.

Sedmnáct luhačovických pramenů se předhání v blahodárnosti pro lidský organismus. Dýchací, trávicí systém, látková výměna, bolavé klouby – to vše dokáží vylepšit. Celý rok je člověk pije, jednou za rok jim děkuje. Právě při žehnání, které každou sezónu už desítky let zahajuje. Luhačovice však letos čeká ještě jedna významná událost – oficiálně se dočkají nového pramene. Bude se jmenovat Viola a má mít stejně léčivé účinky jako třeba proslulá Vincentka. Luhačovice nikdy nepřikročily ke zpoplatnění pramenů a ani o tom neuvažují. To, co hostům uniká, je péče o zřídla. I poslední kontrola dopadla pro lázně výtečně, ani jeden z pramenů neslábne. „Provádíme kontrolní analýzy, provádíme i ukazatele komplexní analýzy, ale že by docházelo k nějakým poklesům, to nemáme,“ potvrdil lázeňský technik Vladimír Horálek.

Co ale slábne, je přísun pacientů. Samoplátci jezdí čím dál více, křížkaři naopak méně. Ministerstvo zdravotnictví chce ušetřit polovinu z dosavadních třech miliard na příspěvkovou léčbu. Indikační seznam nemocí má být štíhlejší, je v něm prý přespříliš diagnóz. „Je velmi zastaralý, v tom se shodují i odborníci. U řady indikací, se kterými dneska lidé do lázní jezdí, v dnešní době lázně být nemusí,“ poukázal již v dubnu tohoto roku mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Obchodní ředitel společnosti Lázně Luhačovice Jiří Dědek však namítá: „Musí to být vyvážené. Nesmí to být seškrtání indikačního seznamu jen proto, že to má být seškrtáno na 50 procent.“

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Efekt se už dostavil. Lékaři váhají a lázně předepisují výrazně méně. V návrzích, které projdou, ještě navíc škrtají zdravotní pojišťovny. Vyjednávání pokračují dál, jasněji by mělo být v průběhu letošního roku.

Nejznámější moravské lázně Luhačovice zahájily novou sezónu.
Zdroj: ČT24