Vojenská hudba děkovala rodinám ze zahraničních misí

Praha – Česká armáda se letos podruhé připojila k Mezinárodnímu dnu rodin. OSN ho vyhlásila na 15. květen již v roce 1993. Vojáci si tento den připomněli koncertem na Pražském hradě, který jako poděkování za podporu a obětavost rodinám příslušníků nasazených v zahraničí odehrála jejich Ústřední hudba. Setkání rodin a vojenských hudebníků se již uskutečnilo ve čtyřech jiných posádkových městech, podle jejich organizátorů byla všechna velmi úspěšná.

Program koncertu byl během nedělního odpoledne opravdu různorodý. „Začínáme předehrou Carmen, hrajeme některé operní a operetní věci a končíme muzikálovou tvorbou,“ podotkl šéfdirigent Ústřední hudby AČR Jaroslav Šíp s tím, že na závěr koncertu vystoupí zpěvačka Bára Basiková. Kromě ní několik operních árií zazpíval sólista pražské Státní opery Jurij Kruglov.

V letošním roce byla oslava Dne rodin okořeněná o charitativní rozměr. Armáda totiž spolu se sponzory věnovala při této příležitosti padesát tisíc korun na péči o opuštěné děti. Za vybrané peníze se nakoupí dva audio baby pásy, které umožní nastávajícím maminkám z řad manželek vojáků pouštět svým nenarozeným dětem hlas otce.

Reportáž Jakuba Anděla (zdroj: ČT24)

Ještě předtím, než vystoupila na nádvoří Pražského hradu, absolvovala armádní Ústřední hudba podobný koncert v Olomouci, ve Vyškově, v Táboře a v Rakovníku. A každý z nich byl hojně navštěvovaný. „Náměstí jsou narvaná, obvykle tam bývá dva až tři tisíce lidí,“ uvedla mluvčí náčelníka Generálního štábu Mira Třebická. Další vystoupení čeká hudebníky v úterý v Karlových Varech.