V Teplických skalách přišli o vzácné sokoly

Broumov – Rodinka vzácných sokolů stěhovavých měla být atrakcí letošní turistické sezony V Teplických skalách na Broumovsku. Jejich hnízdění ale vzalo předčasně za své. Samec pravděpodobně uhynul a samici nezbylo nic jiného, než aby se sama vydala na lov. Ještě nevylíhnutá mláďata uhynula. Odborníci se chystají prozkoumat, zda se u zárodků neobjevují známky degenerace nebo otravy.

„Když samička, která sedí na vejcích, snůšku opustí, vejce zastydnou, a tím to hnízdo prostě končí,“ vysvětlil Petr Kuna ze Správy CHKO Broumovsko. Sokolníci si ale myslí, že se správci oblasti měli pokusit další generaci sokolů zachránit. „Je určitě vhodné zasáhnout, dotovat hnízdění krmením, případně zajistit odebrání vajec, nebo mláďat, jejich odchov v zajetí a vypustit je posléze nějakou vhodnou metodou do přírody,“ soudí specialista na ochranu dravců a sov Petr Zvolánek.

Specialista na ochranu dravců a sov Petr Zvonálek:

„Zatím žije na území celé ČR pouze několik desítek párů sokolů stěhovavých a jsou stále řazeni mezi kriticky ohrožené živočichy.“

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Ochranáři alespoň vejce odeslali na rozbor, aby se ujistili, že za nepodařeným hnízděním vězí opravdu jen náhoda. Podle Petra Kuny chtějí mít především jistotu, zda nemohli ptáci sami od sebe opustit snůšku kvůli zastavení vývoje zárodků třeba z důvodu otravy. V CHKO Broumovsko se v současnosti nacházejí ještě další dvě hnízda sokolů, kterým se snad letos podaří mláďata odchovat. Návštěvníci je ale pravděpodobně neuvidí. V jejich okolí totiž správa oblasti vyhlásila zákaz vstupu, nechce totiž riskovat ztrátu dalších mláďat kriticky ohrožených sokolů.