Kraj nemá peníze na platy záchranářů

Plzeň - Lékaři zdravotnických záchranných služeb měli dostat přidáno stejně jako kolegové v nemocnicích. Úhradová vyhláška s nimi ale nepočítá. Vláda o tom nechce ani slyšet, podle ministerstva jim má peníze navíc zaplatit zřizovatel, tedy kraj. Hejtmanství ale oponují, že už nemají kde brát. Přednost má péče o pacienty. Třeba na Plzeňsku museli investovat do nových sanitek. A s navýšením platů lékařů jejich rozpočet nepočítal.

Vozový park záchranářů už potřeboval nutně obnovit. Deset nových sanitek přišlo kraj na čtrnáct milionů korun. „Naše sanitní vozy se neobměňovaly už tři roky. Některé již doslova dosluhují,“ uvádí ředitel ZZS Plzeňského kraje Roman Sviták.

Lepší péči má pacientům zajistit i nové vybavení sanitek. Plzeňská záchranka má jako jediná v Česku k dispozici pro všechny spádové oblasti speciální přístroj pro mechanizovanou srdeční masáž. „Pacient tak získává větší šanci na přežití, protože se dá transportovat do nemocnice za nepřetržité masáže srdce,“ vysvětluje záchranář Filip Šimčík.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

S modernizací vozového parku i přístrojů plzeňské hejtmanství počítalo. Jenže teď musí navíc řešit i platy záchranářů. Přestože bylo memorandem schváleno, že po akci „děkujeme, odcházíme“ dostanou záchranáři přidáno stejně, jako nemocniční lékaři, vláda i pojišťovny přispět odmítají. „Máme dopis od pana ministra, že platové nároky záchranářů má uhradit zřizovatel,“ konstatuje krajský radní pro zdravotnictví Václav Šimánek. „Myslím si, že to není fér, protože my jsme výpovědi nedali. Naopak. Byli jsme připraveni v krizovém režimu sloužit. A ten, kdo to odnesl, jsou záchranné služby,“ zlobí se lékař-záchranář Robin Šín.  

Vedení záchranné služby tak muselo ze svého doplatit již druhou výplatu. Další rezervy bude kraj hledat těžko. U zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje pracuje čtyřicet osm lékařů. Na navýšení jejich platů potřebuje kraj do konce roku pět milionů korun.