Autobusoví dopravci chtějí vyšší dotace kvůli drahé naftě

Ostrava - Autobusoví dopravci chtějí, aby Moravskoslezský kraj zvýšil dotace na letošní rok o dvacet pět milionů korun. Důvodem je nečekaně velký nárůst ceny nafty. Náměstek hejtmana Miroslav Novák jejich požadavky považuje za oprávněné. Zvýšení příspěvku na dopravu ještě ale musí schválit rada kraje.

Jízdné se v příměstských autobusech zvyšovat nebude. Rostoucí výdaje za stále dražší naftu zřejmě dopravcům uhradí Moravskoslezský kraj. „Výši jízdného reguluje kraj, dopravci nemohou bez souhlasu kraje ceny jízdného zvyšovat,“ říká náměstek hejtmana MS kraje Miroslav Novák. Dopravci by měli dostat téměř o jednu korunu na kilometr více než dosud. Ti největší z nich se shodují, že vyšší náklady na naftu by tento příspěvek měl pokrýt. „Už na konci roku byly ceny pohonných hmot vysoké a ten trend se nezastavil, ceny jdou pořád nahoru a tržby by nám to už nepokryly,“ tvrdí obchodní ředitel Veolia Transport Morava Jiří Šrajer.

„Děláme odhady vždy na rok dopředu. V říjnu, kdy jsme jej dělali naposledy, byla nafta o tři koruny levnější a jen za první kvartál letošního roku jsme čtyři miliony ve ztrátě,“ říká i ředitel divize osobní dopravy ČSAD Havířov Jakub Vyvial. „Prázdninové měsíce budou ještě horší, protože ty tržby budou nižší,“ odhaduje ředitel osobní dopravy TQM Lubomír Cabadaj. Autobusoví dopravci měli letos dostat 440 milionů korun. Tento příspěvek se má zvýšit o 25 milionů. Vyšší dotace mají dopravci dostávat od června, ještě to ale musí projednat krajská rada.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)