Vary mají nový systém zadávání zakázek

Karlovy Vary – Karlovarská radnice musela změnit celý systém zadávání veřejných zakázek, když chtěla opravdu účinně bojovat proti předraženým stavbám. Průběh i výsledky tendrů jsou teď k dispozici na internetu a město také více oslovuje malé firmy. Od podzimu tak na 16 akcích ušetřilo už 40 procent odhadovaných nákladů.

Karlovarská losovačka, tedy výběr zhotovitele multifunkční arény za více než miliardu korun, je typickým příkladem toho, že se zakázky ve městě v minulosti dávaly předem určeným a spřízněným firmám, jak říká náměstek primátora Jiří Kotek. To podle něj neúměrně zvyšovalo ceny a zbylo i na korupci. Nové tendry ale ukazují, že reálná hodnota staveb je jiná.

Náměstek karlovarského primátora Jiří Kotek (Alternativa) informoval, že průhlednými výběrovými řízeními město ušetřilo již 40 procent odhadovaných nákladů. Zástupci bývalé koalice ale nesouhlasí. Tvrdí, že radní postupují podle stejných zákonů jako oni a porovnávají plánovanou cenu zakázky s vysoutěženou. Ta byla vždy levnější. Podle bývalého náměstka primátora Petra Keřky (dříve ODS) jsou ušetřené peníze výsledkem na úkor kvality a třeba finanční nezpůsobilosti uchazeče.

Reportáž a vstup Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Poslední obří zakázkou, pro kterou vybrala stavební firmu ještě minulá koalice, je výstavba bazénu u multifunkční arény. Náklady se odhadovaly na 300 milionů korun, vítěz tendru nabídl o 30 milionů méně a cena ještě klesá. „Měli jsme veliké pochybnosti o tom, jak byla zakázka zadána, snažíme se najít rezervy v rozpočtu a snížit celkové náklady z té stavby,“ sdělil Jiří Kotek. Na výstavbě bazénu tak za měsíc a půl zatím město ušetřilo dalších 8 milionů korun.

Většina podnikatelů je se současným systémem zadávání zakázek spokojená. U již vyhlášených tendrů radnice v rozpočtu počítala se 40 miliony korun, reálně ale zaplatí jen 25 milionů. Uspořené peníze se vrátí do rozpočtu a v budoucnu se využijí například na další opravy.