Neplatit regulační poplatky se nevyplácí

Hradec Králové - Stovky pacientů v Královéhradeckém kraji můžou očekávat exekuce za to, že nemocnicím nezaplatili regulační poplatky. Čtyři nemocnice už začaly vymáhat dluhy ve velkém soudně. Jestli se chtějí svých peněz opravdu domoci, tak mají nejvyšší čas. Po třech letech totiž hrozí promlčení dluhů a regulační poplatky byly zavedeny už v roce 2008.

Nemocnice v Trutnově, Náchodě, Jičíně a Dvoře Králové se spojily, najaly si advokátní kancelář a předaly soudu prvních tři sta dlužníků. Většina z nich nezaplatila regulační poplatek už na začátku roku 2008. „Začínáme s vymáháním těch dluhů, u nichž hrozí prodlení,“ říká ředitel nemocnic Náchod a Dvůr Králové Miroslav Vávra. 

Například v Náchodě evidují na tisíc devět set dlužníků, kteří dohromady nemocnici na regulačních poplatcích dluží skoro milion korun. „Naši klienti nám dluží zhruba čtvrt milionu korun. Je to asi dvě stě třicet osm tisíc korun. Nejvyšší dlužná částka na osobu je přes tři tisíce,“ informuje náměstek ředitele pro léčebnou a preventivní péči trutnovské nemocnice Miroslav Nývlt. 

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Východočeské soudy už proto vydaly několik desítek platebních příkazů a zatím ve třech případech právní zástupce nemocnic dokonce podal návrh na exekuci. „Je naší povinností se o náš majetek dobře starat. Takže ze zákona musíme tyto dluhy vymáhat,“ upřesňuje Miroslav Nývlt. „Zasílání upomínkových dopisů je neefektivní. Když se místo toho ozve právní kancelář, tak to zapůsobí na dlužníka i výchovně,“ zdůrazňuje Miroslav Vávra. 

Nezaplacení třicetikorunového regulačního poplatku v nemocnici se nakonec může lidem výrazně prodražit. Po přičtení soudních výloh a nákladů na exekuci se totiž částka vyšplhá i na několik tisíc korun.