Řidiče v Praze nemá kdo zkoušet, komisaře stíhá policie

Praha – Trestní stíhání čtrnácti komisařů, kteří pro pražský magistrát zkoušejí žadatele o řidičský průkaz, způsobilo neobvyklou krizi. Řidičské adepty nemá kdo zkoušet, na příslušném magistrátním oddělení zůstalo pouze pět lidí. Místo obvyklých 150 zkoušek tak denně probíhá zhruba 30. Zákon o autoškolách přitom nakazuje zájemcům o řidičský průkaz, aby zkoušky vykonali do patnácti dnů od ukončení výcviku v autoškole. Magistrát se proto pokouší oslovit zkoušející z jiných krajů a komisaře, kteří jsou v důchodu.

Navzdory ustanovení v zákoně nemusí být zájemci o řidičský průkaz příliš nervózní. Podle Ondřeje Horázného z Asociace autoškol ČR nehrozí při zanedbání měsíční lhůty žádný postih – pokuta ani propadnutí absolvovaného kurzu v autoškole. Horší to ale může být s kondicí řidiče, který nemůže před praktickou zkouškou jezdit. „Každý den, kdy se zkouška oddaluje, tak žák zkušenosti ztrácí,“ řekl místopředseda Asociace autoškol ČR Aleš Horčička. Lidé si tak nejspíš budou muset připlatit jízdy navíc.

Krize může trvat několik měsíců

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Ondřej Horázný přitom upozornil, že nedostatek komisařů na magistrátu může trvat i několik měsíců. „Magistrát dělá vše pro to, aby výpadek byl minimální. Musíme se snažit být trpěliví,“ podotkl Horázný. Mluvčí magistrátu Tereza Krásenská zdůraznila, že se úřad pokusí všechny zájemce vyzkoušet včas. Zkoušky proto probíhají i v sobotu, zbylí komisaři pracují přesčas.

Úřad už vypsal výběrové řízení, ve kterém hledá nové zkušební komisaře. Pokud se ale nepřihlásí dost lidí s průkazem komisaře, budou muset zájemci nejprve absolvovat dvouměsíční kurz. Zkušební komisař totiž musí umět vyzkoušet řidiče všech typů vozidel, kromě osobních aut a motorek jsou to také traktory, autobusy nebo kamiony.

Neplatné řidičáky

Trestní stíhání čtrnácti úředníků zahájili kriminalisté v pondělí. Komisaře podezírají, že se nechali korumpovat a zneužívali pravomoc úřední osoby. Pokud budou o jejich vině přesvědčeni policisté i soud, může každý z komisařů strávit až osm let za mřížemi. Kvůli kauze rezignoval vedoucí oddělení zkušebních komisařů Václav Volf, kterého dnes dočasně nahradil Miroslav Hána z odboru dopravně správních agend. Trestně stíhaní komisaři dostanou výpověď. Policie také stíhá šest provozovatelů autoškol.

Pražský magistrát je znepokojen především tím, že někteří lidé mají řidičský průkaz, ačkoli jim vlastně nenáleží. „Nevíme, kterých osob se to týká. Pokud to policie bude šetřit na konkrétních případech, je zřejmé, že tyto osoby řidičský průkaz v podstatě nenabyly,“ komentoval situaci ředitel magistrátu Martin Mrnka.

Úředníci současně podotýkají, že nedokážou zabránit další možné korupci při řidičských zkouškách. Obálku s penězi totiž neodhalí žádný poziční systém, který by se nainstaloval do vozidel. „V této věci jsem velmi skeptický. Systém, který by zabránil tomu, že někdo někomu za konkrétní věc nabídne nějaké prostředky, neexistuje,“ sdělil primátor Bohuslav Svoboda.

Satelitním sledováním autoškolních vozů však lze zabránit alespoň nejkřiklavějším případům, kdy automobil vůbec neopustí parkoviště.