Karlovarský kraj naráží na nedostatek hospicových lůžek

Karlovarsko – Karlovarský kraj má lůžka pro nevyléčitelně nemocné pacienty teprve rok. První hospic tu otevřela Léčebna dlouhodobě nemocných v Nejdku. Zařízení muselo přijmout lékaře s certifikací k léčbě bolesti a vyškolit tým pracovníků. Ředitelka LDN Nejdek Olga Rožcová informovala, že léčebna disponuje 12 lůžky, od června 2010 přijala asi 30 pacientů, z nichž 19 již zemřelo.

O umístění pacientů do hospice je větší zájem, než umožňuje stávající kapacita. Krajský radní pro zdravotnictví Václav Larva (ČSSD) říká, že kraj nemá možnost rozšířit tuto službu, nedovoluje to totiž systém, který nastavily pojišťovny. Další možností je tak domácí hospicová péče. Těžce nemocného pacienta si rodina nechá doma, ale starají se o něj odborníci.

„Jsme takovou malou nemocnicí na kolečkách, umíme dávat infuze, podáváme kyslík, pečujeme o vývody, které mají klienti po operacích,“ popsala Pavla Andrejkivová, regionální zástupce Agentur domácí zdravotní péče. Ředitelka odboru zdravotní péče VZP ČR Plzeň Krista Krenkelová uvedla, že pokud domácí péči indikuje praktický lékař, pojišťovna tuto péči hradí v plné výši.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Prezidentka Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče Marie Svatošová sdělila, že v současné době má asociace po republice 14 lůžkových hospiců. Podle odborníků by se ale obě formy péče měly navzájem doplňovat. Podle směrnic ministerstva zdravotnictví může mít Karlovarský kraj maximálně 16 hospicových lůžek. Agentury domácí péče ale tvrdí, že jich je potřeba třikrát více.