V Aši se množí krádeže

Aš – Kvůli množícím se krádežím, výtržnictví a vandalismu se starosta Aše Dalibor Blažek (ODS) rozhodl svolat bezpečnostní radu. Pozval na ni zástupce krajského ředitelství policie z Karlových Varů. V dubnu bylo ve městě 56 krádeží. Za poslední dva roky je to nárůst více než dvojnásobný ve srovnatelném období.

Také starosta Blažek má celkem čerstvou zkušenost. Zloději mu vykradli chalupu. Na odvoz plazmové televize si přivolali taxi. O drzosti zlodějů mluví i žena, které ukradli auto. Další poškozený, Pavel Kynče, popsal, že zloději kradou vše, co lze ihned zpeněžit.

V noci na dnešek někdo podpálil ve městě dva plastové kontejnery na odpad. Zloději kovů vytrhali měděné vodiče u několika lamp pouličního osvětlení. Před několika dny ukradli bronzovou pamětní desku z rozhledny na výletním vrchu Háj. Podobné škody jenom na městském majetku se ročně vyšplhají na milion korun. Výtržníci, vandalové a zloději se podle starosty shlukují kolem heren, nočních barů, zastaváren a výkupu kovů.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Dalibor Blažek se nechal slyšet, že zloději jsou pravděpodobně lidé, kteří se vrátili z výkonu trestu. „V současné době monitorujeme zvýšený výskyt trestné činnosti v Aši, výkon služby byl posílen,“ uvedla mluvčí Krajského ředitelství PČR Karlovy Vary Andrea Kávová. Jako první vklad do boje proti kriminalitě chce radnice přijmout vyhlášku, která omezí provozní dobu heren, barů a restaurací.