Lešanské muzeum představuje ženisty

Lešany (Benešovsko) – Vojenské muzeum v Lešanech připravilo dnes Ženijní den. Muzeum jím zahajilo novou sezonu a návštěvníkům představilo techniku a další ženijní vybavení z mnoha historických období – od druhé světové války až po Afghánistán. Muzeum přichází každoročně s obdobnými tematickými akcemi, v minulosti se tam uskutečnil třeba Dělostřelecký den nebo Tatra den.

Kromě válečné techniky a jejích ukázek představilo muzeum také mírovou práci ženistů. „Je to součást armády, se kterou se lidé setkávají nejčastěji, bohužel při povodních a živelních katastrofách,“ zdůraznil ředitel Vojenského historického ústavu Aleš Knížek. Nechyběly ani praktické ukázky, například pátrání po lidech zavalených v sutinách domu.

V Lešanech jsou k vidění také tanky včetně hvězdy expozice typu M36 Jackson. Muzeum získalo tento tankový stíhač před dvěma lety ze Slovinska. Nyní ho poprvé představilo návštěvníkům. V Česku je stíhač M36 jediný. Původně byl vyroben pro potřeby americké armády při západoevropském tažení na konci druhé světové války. Následně se dostal do Jugoslávie, kde aktivně sloužil několik desítek let. „Zúčastnil se první kampaně bojů v Jugoslávii na začátku 90. let,“ připomněl Aleš Knížek konec kariéry nynějšího exponátu.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Lešanské muzeum, které je pobočkou Vojenského historického ústavu, pořádá každoročně kromě tematické jarní akce také srpnový tankový den. Muzeum však lze navštívit každý víkend od června do září, o prázdninách je otevřeno celý týden kromě pondělí. Vstup do muzea je zdarma.