Středisko pro narkomany nejspíš zmizí z Prahy 1

Praha – Praha 1 se chce zbavit metadonového centra pro drogově závislé a odstěhovat ho do jiné městské části. Na chování narkomanů, kteří chodí do ulice Ve Smečkách na léčení, přichází prý řada stížností a radnice proto žádá magistrát, aby organizaci Drop In našel novou adresu.

Metadonové centrum v ulici Ve Smečkách v Praze 1 by mělo po osmi letech skončit. Jde o přání radnice, která se chce podle slov starosty pokusit o odplevelení horní části Václavského náměstí. Starosta MČ Praha 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) informoval, že do střediska dochází 120 klientů, z nichž je pouze šest obyvateli Prahy 1.

Okolí horní části Václavského náměstí by ale ani po odstěhování metadonového centra, kterému se mimochodem vedení organizace Drop In nebrání (pokud by se našly větší prostory), nebylo o nic bezpečnější. Jen v ulici Ve Smečkách funguje několik a heren a veřejných domů, již čtvrtý se tu zanedlouho bude otevírat.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Zastupitelka Prahy 1 Michaela Valentová (SZ) říká, že nejde jen o metadonové centrum. Pokud se prý nezlepší situace s distribucí drog na Václavském náměstí, nic zásadního se nezmění. Starosta požádal o pomoc s hledáním nové adresy pro metadonové středisko magistrát. Náměstek pražského primátora Ivan Kabický (ODS) potvrdil, že magistrát bude hledat nové stanoviště.

Protidrogová komise bude se starosty městských částí jednat koncem května, je ale nepravděpodobné, že se budou předhánět v nabídkách. Sami totiž problémové skupiny vytlačují za hranice svého území.