Budějovičtí studenti chtějí patentovat unikátní přístroj

České Budějovice – Unikátní přístroj na jemné vyvažování vynalezli středoškoláci v Českých Budějovicích. Škola jej teď nechává patentovat. Podle techniků může mít široké využití třeba v automobilovém nebo vojenském průmyslu. Původně se studenti jen snažili vylepšit model závodního auta.

Českobudějovickým studentům učitelé oznámili, že vynalezli přístroj, jehož průmyslový vzor zatím neexistuje. Na začátku přitom byl středoškolský pohár s modely poháněnými plynovou bombičkou. Českobudějovický tým sice vyhrál české kolo celostátní soutěže, zároveň ale před závěrečným finále řešil zásadní problém. „Aerodynamika byla skvělá, ale vyvážení ještě ne,“ upřesnil učitel VOŠ a SPŠ automobilní a technická České Budějovice Jan Jakeš.

Elektronický systém senzorů, který by umožnil na setinu gramu vyvážit asi 15centimetrové autíčko, stál nedosažitelných 100 tisíc dolarů. A tak studenti přišli s vlastním modelem plošiny, jejíž vychýlení měří několik stabilních laserů. Student a spoluautor projektu Tomáš Hušek říká, že pomocí laseru lze dosáhnout vyvážení s přesností na desetinu až setinu gramu.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Škola po několikatýdenním prověřování rozhodla o tom, že si přístroj nechá patentovat. Jan Jakeš předpokládá, že patentování by mohlo úspěšně proběhnout do dvou měsíců. Jestli přístroj skutečně funguje tak, jak si představovali, by měli autoři projektu zjistit při červnovém finále soutěže formule ve školách v Brně.