Pražská zoo představila na přehlídce kolekci šatů

Praha - Zoologická zahrada hlavního města Prahy představila originální kolekci šatů z afrických látek. Výtěžek z jejich prodeje půjde na ochranu goril nížinných a na stavbu školy v Kamerunu. Šaty z pestrých látek přivezených z Afriky navrhli studenti textilního a oděvního návrhářství liberecké univerzity. Na molu je předvedli vedle modelek také herci, třeba Pavel Liška nebo Klára Issová.

Jana Ptačinská Jirátová, mluvčí zoo:

„Je to kolekce, která spojuje český um a africkou barevnost, protože ty látky jsou opravdu originální a ojedinělé.“

Šaty budou k mání na internetové aukci a peníze z jejich prodeje půjdou hlavně na vzdělávací projekty v Africe, které tamní děti učí vztahu k přírodě. Sdružení Kedjom-Keku využije část peněz na stavbu školy v severozápadním Kamerunu. „Budeme se snažit v první fázi přivést specializovaného učitele jak na ekologii, tak na jejich jazyk,“ vysvětluje předseda sdružení Martin Mikeš.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Zoologická zahrada zase za peníze nakoupí pro africké děti vzdělávací materiály. Už teď je mezi nimi 15 000 knížek o gorilách. „Mají vést děti k tomu, aby pochopily, proč je třeba chránit gorily a tropický deštný les,“ říká ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Zoologická zahrada ale podporuje i řadu dalších projektů, které mají zamezit lovu zvířat a ochránit jejich přirozené prostředí. A nejde zdaleka jenom o gorily. „Podporujeme záchrannou stanici pro primáty v Limbe, podporujeme správce biosférické rezervace Dža,“ objasňuje Bobek. Nejbližší další akcí na podporu afrických zvířat bude 28. května Běh pro gorily, závod centrem Prahy v gorilích maskách.