Policie odložila případ střelby v Havířově, šlo o obranu

Havířov - Jako nutnou obranu posoudil policejní komisař případ 56letého Andrzeje Waclawika, který v Havířově v polovině února střílel v ulicích města po údajných zlodějích. Jednoho z pronásledovatelů, který ho měl předtím okrást, postřelil z legálně vlastněného revolveru do stehna. Podle policistů se střelec jen bránil před pomstou údajných zlodějů.

„Je zřejmé, že 56letý muž odvracel přímo hrozící útok,“ uvedla mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková. Střelec se pokusil ujet autobusem, když předtím neúspěšně zastavoval kolemjdoucí, osobní auta a prosil o pomoc. Autobus dohonila hlídka městské policie a muže i se zbraní zadržela.

Celý incident vznikl kvůli tomu, že dva muži ukradli střelci venkovní branku od domu a dvě okapové roury. Vše chtěli zpeněžit ve sběrných surovinách. Majitel je přitom chytil a chtěl zavolat policii. Místo toho ho ale oba muži začali pronásledovat v ulicích Havířova a ještě se k nim přidali dva další známí. „Poté, co se mnou praštili o zem, tak pak už nezbývalo, protože jsem nechtěl, aby mi odebrali zbraň, tak už jsem musel střílet,“ uvedl Waclawik. „Je nepochybné, že jednání muže sice naplňuje znaky protiprávnosti, avšak právě stav nutné obrany je důvodem vylučující protiprávnost jednání,“ vysvětlila důvody odložení případu Viačková.

Tento případ se podobá kauze z Ivančic na Brněnsku. Majitel sběrny Karel Bašta s brokovnicí v ruce bránil svůj majetek a přitom zranil dva zloděje. Za pokus o vraždu dostal šest let. Prezident Václav Klaus mu ale podstatnou část trestu prominul.