Příležitostí pro nezaměstnané začíná na Karlovarsku přibývat

Karlovy Vary – Zaměstnavatelé a úřady práce na Karlovarsku se v současné době radují, region podle všeho překonal nejhorší období ekonomické krize. Firmy znovu po třech letech začínají nabírat nové zaměstnance. Průmyslové podniky podle ekonomů táhnou silné německé společnosti, kterým se opět začíná dařit. Analytici úřadu práce však výraznější zlepšení situace letos neočekávají, oživení trhu práce by mělo přijít až v příštím roce.

Lázeňství, zemědělství a stavebnictví. Sezónní práce v těchto oborech nabízejí inzeráty každý rok na jaře. Letos ale nové zaměstnance hledají i velké průmyslové podniky. „V roce 2009 skutečně došlo k největšímu nárůstu míry nezaměstnanosti. To znamená nejvíce uchazečů o zaměstnaní a nejméně volných pracovních míst,“ uvedla vedoucí Referátu trhu práce Úřadu práce Karlovy Vary Veronika Rohošková. Zástupci firmy Witte Nejdek, jedné z největších společností na Karlovarsku, potvrzují, že se počtem zaměstnanců i objemem výroby vracejí na úroveň roku 2008. Společnost hledá vedoucí projektu, techniky a konstruktéry. „Jsou to samozřejmě konstruktéři dvojího typu – strojní i elektro,“ vysvětlila mluvčí společnosti Witte Nejdek Martina Poštová.

Situaci v příhraničí podle analytiků úřadu práce navíc zlepšuje také otevření německého pracovního trhu. „Určitě je to plus, pro ty mladé určitě. Vidím to u své dcery,“ potvrzují karlovarští nezaměstnaní a paní Veronika Rohošková dodala: „Už jsme pocítili i nějaký odliv zaměstnanců do Německa.“ Ekonomové však před přílišným optimismem varují, hospodářský růst v příhraničí se podle nich týká zatím hlavně průmyslu. „Kromě průmyslu zatím málokterý obor nabírá nové zaměstnance,“ prohlásila ekonomka Markéta Šichtařová z Prahy.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Odborníci předpokládají, že se situace v celém Česku zlepší nejdříve v průběhu příštího roku.

Zaměstnavatelé a úřady práce na Karlovarsku se radují, region podle všeho překonal nejhorší období ekonomické krize.
Zdroj: ČT24