Hradec Králové nevýhodně pronajal parkoviště

Hradec Králové – Smlouvu, která je pro město krajně nevýhodná, odhalili na magistrátu v Hradci Králové. Pochází z doby, kdy město řídila ODS s většinou v zastupitelstvu. Magistrát vytvořil na svém pozemku čtyři parkovací místa, která připadla pod správu téže firmy jako jiná parkoviště ve městě. Nechtěl je ale pro sebe, nýbrž pro jinou firmu, která teď za pronájem parkovacích míst platí městu. Poplatky, které platí město provozovateli parkovacího systému, jsou však asi pětkrát vyšší než nájemné, které za rezervaci týchž parkovacích míst platí koncový uživatel – firma Grandpal.

Pronájem zprostředkovaný královéhradeckým magistrátem je pro soukromou firmu Grandpal velmi výhodný. Za čtyři vyhrazená parkovací místa platí společnost městu 19 200 korun za rok. Magistrát ovšem za parkoviště sám dává 95 tisíc korun ročně. Za dva roky, kdy smlouva platí, tak magistrát zaplatil jedné firmě už 190 tisíc korun a od druhé společnosti dostal za totéž jen 38 tisíc.

Ačkoli je pod smlouvou o pronájmu podepsaná magistrátní úřednice Alena Kopicová, ta tvrdí, že pouze plnila nařízení městské rady. „Věděla jsem, že je to nevýhodné. Když mně něco uloží rada, tak to musím vykonat,“ podotkla.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Z korespondence mezi úředníky vyplývá, že pronajmout pozemek firmě Grandpal nařídil v roce 2008 tehdejší náměstek primátora Boris Herman z ODS, který už na radnici nepůsobí. Před třemi lety však už současný parkovací systém v Hradci Králové fungoval a vedení města muselo vědět, že bude zprostředkování parkovacích míst nevýhodné. Navíc byla jeho žádost podle správce systému společnosti Atol-ISIP značně neobvyklá. „Standardní postup je, že žadatelem je ten, pro koho P-RÉSERVÉ je,“ upozornil Dušan Čížek z Atol-ISIP.

Nynější vedení města se chystá nevýhodnou praktiku zrušit. „Je to špatně – samozřejmě. A proto to dáme do pořádku,“ uvedl primátor Zdeněk Fink (HDK) s tím, že město pozemek firmě Grandpal prodá. Nový vlastník tak bude za parkoviště platit sám.