V Kujavách na Novojičínsku budou nové volby

Kujavy - V Kujavách na Novojičínsku se rozpadlo obecní zastupitelstvo. Tři opoziční zastupitelé a jejich náhradníci kvůli údajným pomluvám rezignovali na své mandáty. To v případě malé obce znamená automaticky nové volby. Ty se budou konat na podzim. Do té doby se ale v obci zastaví veškeré investice.

Loňské komunální volby v Kujavách skončily těsným vítězstvím seskupení pod názvem Společně s rozumem. Ze sedmičlenného zastupitelstva seskupení získalo čtyři mandáty a obsadilo post starostky. Na jaře se ale vztahy v obci vyhrotily. Místostarostka za Sdružení nezávislých rezignovala na mandát a pak začali odcházet i další zastupitelé z její kandidátky. „Odstoupili jsme z toho důvodu, že jsme nebyli spokojení s prací zastupitelstva a hlavně se po obci šířily pomluvy a nepravdy o nás,“ zdůvodňuje rezignaci bývalý zastupitel Kujav Dominik Gontkovič (SNK). „Žádné zásadní problémy nebyly, nebo si aspoň nejsem žádných vědoma. Jeden jediný spor byl ohledně územního plánu, nic dalšího nebylo,“ nechápe starostka obce Petra Vojkůvková (Společně s rozumem).

První rezignaci obdržela starostka na konci března. Během následujícího měsíce pak rezignovali zbývající opoziční členové zastupitelstva a také jejich náhradníci. „V zastupitelstvu v obci Kujavy na Novojičínsku klesl počet zastupitelů pod pět, což je dle zákona důvod k tomu, aby se vyhlásily nové volby. Ministerstvo vnitra již obdrželo návrh na jejich vyhlášení. Nové volby budou 22. října tohoto roku,“ uvedla Denisa Čermáková z tiskového oddělení ministerstva. Kvůli nefunkčnímu zastupitelstvu ale obec nemůže až do voleb přijímat žádné podstatné rozhodnutí. Ohroženy tak jsou dvě velké investice.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

„Máme tady sesuv. Můžeme přijmout dotaci, ale nemůžeme udělat ani výběrové řízení. Chtěli jsme dělat i přístavbu mateřské školky, ale nemůžeme nic,“ říká rozmrzele starostka Kujav Petra Vojkůvková. „Určitě je to na škodu té obci, ale počítalo se s tím. Víme, co nás teď čeká a že budou volby až 22. října. Do té doby bude paní starostka nějak vládnout a po nových volbách se uvidí,“ dodává bývalý zastupitel Kujav Dominik Gontkovič. Do nových voleb se chystají znovu kandidovat obě znepřátelená sdružení nezávislých. To opoziční už ale Dominik Gontkovič vést nechce a z politiky odchází.

  • Grafika autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2577/257683.jpg
  • Kujavy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2577/257684.jpg