Plzeňští lékaři se budou starat o bezdomovce

Plzeň – Dalším českým městem, které zavádí lékařskou službu pro bezdomovce a sociálně vyloučené lidi, bude Plzeň. Už ode dneška ji zajistí každou středu v Domově sv. Františka. Dle slov ředitele Městské charity Plzeň Pavla Janouškovce se lidem bez domova nedostane základní zdravotní ošetření v běžných lékařských zařízeních. Proto přišlo město s tímto plánem.

„Tímto chráníme i majoritní společnost, lidé se totiž pohybují v prostorách kolem nákupních center a nádraží, kde se bezdomovci vyskytují, a hrozí tak přenos infekčních chorob,“ vysvětlil Janouškovec. Město Plzeň na tento plán uvolnilo na letošní rok 200 tisíc korun. „Na základní ošetření má nárok dle zákona každý, ostatní služby by pak měly na lidech vymáhat pojišťovny,“ dodal ředitel Městské charity Plzeň.

Péče bude zatím fungovat tři hodiny v týdnu, prostory jsou výpůjčkou od města Plzně. „Zatím budou bezdomovci docházet do Domova sv. Františka. Postupně ale chceme začít spolupracovat s terénními organizacemi v tomto sektoru sociálních služeb, kteří budou svým klientům tyto služby doporučovat,“ podotkl Janouškovec.

Rozhovor s Pavlem Janouškovcem (zdroj: ČT24)