Aktivisté z Greenpeace protestovali proti Prunéřovu na jeřábu

Ústí nad Labem - Sedm aktivistů Greenpeace vylezlo dnes před polednem v centru Ústí nad Labem na dvaatřicetimetrový jeřáb na stavbě před krajským úřadem. Přesně v poledne rozvinuli několikametrový transparent s nápisem Už žádné nové uhelné elektrárny. Chtěli tím upozornit na problematiku dostavby nových bloků elektrárny Prunéřov, právě krajský úřad má v nejbližších dnech vydat další povolení. Aktivisté splnili slib policii a před 13:00 transparent sundali a stavbu opustili. Přesto jim hrozí pokuta za přestupek porušení veřejného pořádku.

Podle mluvčí Greenpeace Lucie Jakešové hnutí vyzvalo hejtmanku Janu Vaňhovou ke schůzce kvůli předání petice Nechceme šrot v Prunéřově, kterou podepsalo v okolí Chomutova asi 3 500 lidí. Podle ČEZ ale lidé žijící v okolí Prunéřova proti elektrárně neprotestují. „Je zajímavé, že aktivisté neustále protestují proti něčemu, co drtivá většina obyvatel ve městech a obcích v okolí Prunéřova podporuje nebo k tomu nemá výhrady. Svůj souhlas například právě v souvislostí se žádostí o změnu integrovaného povolení na krajském úřadě v Ústí nad Labem vyslovilo i město Kadaň, tedy bezprostřední soused Elektráren Prunéřov,“ sdělil severočeský mluvčí ČEZ Ota Schnepp.

Před krajský úřad dopoledne dorazil náměstek hejtmanky Arno Fišera (ČSSD), petici převzal ale pouze symbolicky. Poté vyzval Greenpeace, aby petici došli odevzdat na podatelnu, jak požaduje směrnice úřadu k přijímání petic. „V tomto případě máme stejné požadavky jako vy, nechceme více emisního zatížení v Ústeckém kraji,“ řekl při převzetí petice Fišera. Podle něj ale může ČEZ Prunéřov dostavět, pokud omezí emise v jiných provozech. Tento záměr potvrdil i mluvčí ČEZ.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Programový ředitel Greenpeace Michal Komárek: „My chceme, aby kraj, úředníci, politici v této zemi řekli 'Nechceme vůbec žádný Prunéřov a chceme, aby skončil v roce 2015'.“

Náměstek hejtmanky Arno Fišera (ČSSD): „Pokud investor splní všechny naše požadavky, tak nemůžeme postupovat tak, že nevydáme integrované povolení.“

Krajský úřad má v nejbližších dnech rozhodovat o udělení takzvaného Integrovaného povolení pro stavbu nových bloků elektrárny Prunéřov. Policie už ze stavby vyvedla dva aktivisty, kteří zůstávali s transparenty dole pod jeřábem. Podle Jakešové akce není namířená proti společnosti Průmstav, jíž stavba patří. „Jsme ochotní se s nimi dohodnout a případné náklady jim nahradit,“ dodala Jakešová. Aktivisté podle ní při vstupu na pozemek pouze rozvázali rezatý drát spojující díly plotu.

Loni v březnu aktivisté protestovali přímo na komíně elektrárny v Prunéřově. Na 300 metrů vysoký komín vylezlo 13 aktivistů. Společnost ČEZ tehdy podle svého mluvčího pro severní Čechy Oty Schneppa podala trestní oznámení pro vloupání do areálu prunéřovské elektrárny. Součástí je i nárok na úhradu způsobené škody za přestřižení několika visacích zámků a zajišťovacích řetězů, kterou ČEZ vyčíslil na 2 000 korun.

Greenpeace a Ekologický právní servis zhruba tři roky upozorňují na to, že při obnově Prunéřova ČEZ nehodlá použít takzvanou nejlepší dostupnou technologii, jak vyžadují české i evropské právní předpisy. Poukazují i na nezávislý posudek norské společnosti Det Norske Veritas (DNV), která nedostatečnou modernizaci elektrárny údajně potvrdila. Aktivisté požadují i zvýšení účinnosti elektrárny po rekonstrukci ze zhruba 40 na 42 procent. ČEZ trvá na tom, že v Prunéřově zvolil nejlepší možnou technologii obnovy uhelné elektrárny, tedy provozování tří bloků o výkonu 250 MWe.