Krajští radní jsou proti zdražení vstupného do dvorské zoo

Hradec Králové - Radní Královéhradeckého kraje se dnes postavili proti chystanému výraznému zdražení vstupného do ZOO Dvůr Králové nad Labem. Vyšší ceny schválilo představenstvo zoo a mají platit od 1. června v souvislosti s otevřením části safari pro auta návštěvníků. Radní dnes vedení zoo doporučili, aby se vstupné snížilo. Zoo je akciovou společností a ze 100 procent patří kraji. Určení vstupného je tak v kompetenci představenstva, které by se mělo sejít ve čtvrtek. Vedení zoo se dnes k výhradám krajských radních nevyjádřilo.

Vstupenka pro dospělého měla od června zdražit ze 170 na 290 korun. Pro děti, studenty a seniory měl vstup do zoo zdražit ze 100 na 190 korun. Zároveň se mělo zrušit i rodinné vstupné, které dosud pro dva dospělé a dvě děti činí 490 korun. Nově by tak čtyřčlenná rodina měla platit 960 korun.

Hejtman Lubomír Franc (ČSSD) označil razantní a plošné zvýšení vstupu do dvorské zoo za nepřijatelné. „Chceme, aby zahrada, kterou vlastní kraj, byla přístupná co největšímu počtu lidí. Výše jejího vstupného by neměla návštěvníky odrazovat. Očekáváme, že vedení zoologické zahrady na naše doporučení vstupné změní,“ prohlásil.

Představenstvo zoo projedná případnou úpravu vstupného ve čtvrtek. „Jednou z možností může být například zavedení kombinovaného vstupného do dvorské safari pro automobily a zvlášť vstup do areálu pro pěší v expozicích zoo,“ uvedl první náměstek hejtmana Josef Táborský (ČSSD), jenž je i členem představenstva zoo. Na jednání, kde se zdražení schválilo, ale nebyl. Později zdražení kritizoval.

Možnost vjet do zoo autem potrvá do 2. října

Od 1. června projedou lidé auty či autobusy na šest kilometrů dlouhé trase 50 hektarů zoo s téměř 600 africkými zvířaty pěti desítek druhů. Skoro 30 hektarů areálu budou projíždět přímo mezi volně vypuštěnými kopytníky a ptáky. Možnost vjet do zoo autem potrvá do 2. října. Po skončení letní sezony hodlá zoo provoz safari s auty vyhodnotit a rozhodne o jeho pokračování v další letní sezoně. Od 3. října by zahrada měla být opět otevřená v normálním provozu s ceníky jako dosud.

Původní vstupné do zoo
Zdroj: ČT24