Hradec zaplavily obchody s trvalým bydlištěm

Hradec Králové – V Hradci Králové se objevil nový fenomén. Ve velkém se tu začalo obchodovat s adresami trvalého bydliště. Je to proto, že se někteří lidé zkouší všemi možnými způsoby vyhnout placení dluhů, úředním obsílkám nebo chtějí získat výhody, které město poskytuje jen svým občanům. Už tu vznikla dokonce i firma, která jim takové virtuální trvalé bydliště za peníze nabízí.

Za 500 korun měsíčně firma z Hradce Králové poskytne virtuální adresu. Vedoucí správního odboru hradeckého magistrátu Ľudmila Ducháčová informovala, že problém je při zahajování nebo vedení správního řízení. Viceprezident Exekutorské komory ČR Jiří Prošek říká, že do určité míry se stíží dohledání dlužníka, nicméně nejde prý o absolutní ochranu.

Trvalé bydliště ve městě ale zájemci mohou chtít i z jiného důvodu. V pořadníku čekatelů na domov pro seniory nebo mateřskou školku pak okamžitě poskočí na přední místo, jak potvrdil vedoucí odboru sociálních věcí hradeckého magistrátu Marek Šimůnek. Všechno je legální. Zákon totiž umožňuje na jednu adresu přihlásit libovolný počet lidí. Jestli se tam opravdu vejdou, nikdo neřeší.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Na fungování obchodu s adresami se štáb ČT chtěl zeptat také firmy Phenom. Její zástupce nejdřív tvrdil, že je v zahraničí. Když pak byl zastižen na pevné lince firmy, odmítl vypovídat. Celý obchod je podle právníků na hraně zákona. Úřadům práci sice zkomplikuje, ale před exekucí, navzdory slibům v reklamě firmy, dlužníky neochrání.