Snipeři z celého světa soutěží na Libavé

Libavá - Na Libavé od včerejška soutěží policejní odstřelovači. Muži, kteří běžně působí v zahraničních misích, střeží VIP osoby nebo zasahují při nebezpečných případech, měří svoje síly v nestandardních disciplínách. Soutěžící během nich musí prokázat svoji vycvičenost a připravenost k výkonu služby. Soutěž sniperů vyvrcholí dnes. Vítěz získá putovní pohár policejního prezidenta.

Odstřelovači – elitní policejní útvar. V České republice je jich asi sto – mezi nimi i několik žen. Zasahují při nejnebezpečnějších událostech. Sami o sobě tvrdí, že nejsou jako snipeři z amerických filmů. „To nejsou lidé, kteří by byli trénovaní jako zabijáci, tady to všechno musí být v právních mantinelech. Ta právní regulace je na nás velice přísná,“ potvrdil i ředitel soutěže Čestmír Šašek. Do standardní výbavy českého odstřelovače patří puška Sako TRG 22 ráže 308 Win. Váží asi sedm kilogramů a sniper ji musí umět použít v nejrůznějších polohách. Kromě psychické odolnosti je tak pro něho důležitá také fyzická připravenost.

Nejméně jeden a nejvíce pět nábojů – tolik soutěžící vystřílí v jednotlivých kolech. V leže, v sedě, na kolenou – kdy přesně přijde jejich čas dopředu neví. Čeká, až ho rozhodčí klepne hůlkou do nohy. Odstřelovač pak musí do deseti vteřin vystřelit. Velmi malý cíl musí odstřelovači trefit na vzdálenost třeba sto padesáti metrů. „Odstřelovač vystřelí jednu ránu a musí splnit svůj úkol. Tam nejde vystřelit deset nábojů a jednou trefit, takže on musí ovládat všechny ty disciplíny,“ říká rozhodčí František Novák.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Na Libavu přijelo na sto třicet odstřelovačů z Česka, ze Slovenska, Ameriky, Německa, Izraele a také z Mongolska. Právě Mongolové tady už týden dopředu trénovali a sbírali zkušenosti od svých českých kolegů. „Česká republika je, pokud jde o výcvik odstřelovačů, na velmi dobré úrovni, proto jsme se sem přijeli učit. Teď při soutěži nám to zatím jde dobře,“ svěřil se člen SWAT Mongolsko Battsagaan Janjin.

  • Soutěž sniperů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2582/258112.jpg
  • Soutěž sniperů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2582/258113.jpg