Karlovy Vary se nemohou zbavit bezdomovců

Karlovy Vary - Obyvatelům Karlových Varů dochází trpělivost. Vadí jim totiž nepořádek a opilí bezdomovci. Aktuální průzkum, který si nechala zpracovat radnice, potvrdil, že přítomnost lidí bez domova obtěžuje čtvrtinu obyvatel. Radnice ale tvrdí, že je proti bezdomovcům bezmocná. Podle strážníků na ně neplatí ani domluvy, ani pokuty.

„Křičí tady, perou se, občas žebrají,“ zaznívá z úst karlovarského nespokojeného obyvatelstva. „Dnes a denně dřív - než vstanu já, tak už tady ti bezdomovci sedí, běžně vypijí několik krabic vína,“ dodává další člověk. V centru Karlových Varů je hned několik míst, kde se schází lidé bez domova a popíjejí alkohol. Často jsou navíc agresivní. Nechávají po sobě nepořádek a obtěžují kolemjdoucí. Podle nájemníků z okolních domů problém trvá už několik let.

Co s bezdomovci, ptá se radnice? 

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Obyvatel Karlových Varů Jindřich Urban:

„Toto okno, to je kuchyň, pod tím oknem chodí bezdomovci močit, odpoledne jsou tak napití, že na místě, kde se vymočili, usnou a spí.“

Jeden z obyvatel, který bydlí přímo nad lokalitou u tržnice, kde se bezdomovcům líbí, poslal radnici i několik fotografií. Vykázat bezdomovce je ale podle radnice zatím to jediné, co se dá dělat. „Já jsem tady poprvé,“ tvrdí ale dokola bezdomovci. „Těch nástrojů má město velmi málo, ale z naší strany je konstantní tlak na městskou policii. Jsou posilovány frekvence hlídek na tato místa,“ tvrdí primátor Karlových Varů Petr Kulhánek (KOA).

Podle policie je v Karlových Varech zhruba 55 bezdomovců. Více než polovina z nich ale není přihlášena na úřadě. „Vykážeme bezdomovce, ale uložit mu sankci je v podstatě nesmyslné, protože on ji nemá jak zaplatit. To není policejní, ale sociální problém,“ uzavírá začarovaný kruh velitel Městské policie Karlovy Vary Marcel Vlasák.