Parking po hradecku: jedno místo stálo milion

Hradec Králové – Radnice v Hradci Králové podpořila před třemi lety výstavbu bytového komplexu s tím, že na oplátku získá 96 parkovacích míst. Celkem poslala firmě Eube 94 milionů korun. Jedno parkovací místo tak vyšlo na zhruba jeden milion korun. Přitom zřízení jednoho stání v sousedním parkovacím domě stálo v průměru 242 tisíc korun. Firma Eube navíc zkrachovala. Zastupitelé teď zkoumají, proč a kam peníze odešly.

Hradec vložil do stavby parkovacího domu 75 milionů korun, dalších 7 milionů zaplatil za bourání mlékárny, na jejímž území dům stojí, a 12 milionů pak za infrastrukturu. Celkem tedy 94 milionů korun. „V našem parkovacím domě stálo průměrně jedno parkovací stání 242 tisíc korun,“ uvedl pro srovnání Jiří Holubec z firmy Atol-ISP, která v Hradci provozuje parkování.

Projekt parkovacího domu prosadil a řídil bývalý náměstek primátora Josef Malíř. Že jsou stání nezvykle drahá, uznal. „Velmi drahý pozemek, poměrně malá rozloha, pouze dvě podlaží vytáhla cenu parkovacího místa,“ vysvětluje Malíř.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Parkovací dům navíc trpí technickými neduhy. Není v něm kanalizace, která odvede v zimě vodu z tajícího sněhu z aut. A parkovací místa jsou ta nejmenší možná.

I přes štědrou dotaci města skončila firma Eube a její projekt bytového komplexu v konkurzu. Věřitelé přihlásili pohledávky za téměř čtvrt miliardy korun. Město na poslední chvíli parkovací dům zachránilo a stihlo ho zapsat do katastru jako svůj majetek. Průběh výstavby parkovacího domu, kterou představitelé města označili za podivnou, prověřuje kontrolní výbor zastupitelstva.