Stezka k pramenům Vltavy je prý černou stavbou

Šumava – Při dnešním šetření stavební úřad potvrdil, že jedna ze stezek k pramenům národní řeky je černou stavbou. Úředníci přišli až na místo zvané dřevěný chodník, který loni nechala k jednomu z pramenů Vltavy postavit Správa Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava.

Před rokem byla nově otevřená lávková stezka k pramenům Vltavy jednou z nejnavštěvovanějších atrakcí v šumavském národním parku. Je jí dodnes, a to i přesto, že už od září řeší stavební úřad ve Vimperku podnět podnikatele Františka Taliána. Ten tvrdí, že se jedná o černou stavbu, která nemá stavební povolení.

Bývalý ředitel NP Šumava František Krejčí se hájí tím, že se nejedná o stavbu, stavební povolení tedy nebylo třeba. Závěr dnešního místního šetření stavebního úřadu ale dává za pravdu podnikateli Františku Taliánovi, který chce odstranění stavby. Starosta Kvildy Václav Vostradovský stojí podle svých slov za legalizací chodníku.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Stavební úřad ve Vimperku teď zahájí řízení o odstranění stavby. Tajemník vimperského městského úřadu Zdeněk Ženíšek uvedl, že stavba může být také dodatečně povolena. Řízení o odstranění nebo dodatečném povolení stavby bude trvat minimálně několik měsíců.