Kladenská lékárnice trestný čin nespáchala

Kladno – Lékárnice z Kladna Anna Palásková, který byla podezřelá, že ve velkém prodávala léky k výrobě pervitinu a bez receptu vydávala kodein, podle odvolacího soudu nespáchala trestný čin. V obou případech tak jde jen o kárné provinění a řešit by ho měla Česká lékárnická komora.

Okresní soud v Kladně původně poslal lékárnici Annu Paláskovou za prodej velkého množství Modafenu výrobcům drog na čtyři roky do vězení. Odvolací soud pak ale rozhodl, že o trestný čin nejde, a zhodnotil to pouze jako kárné provinění. Na objasnění případu přitom kladenská policie pracovala téměř rok.

Obhájce Ivan Hejduk informoval, že podezřelá byla stíhána pro pomoc, ale protože nebyl ztotožněn hlavní pachatel, nemohla být odsouzena. Státní zástupkyně Okresního soudu Kladno Nina Brozová však tvrdí, že to není pravda. Pachatelé prý byli chyceni a byli také všichni odsouzeni.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Podle policie byla dřív lékárna v kladenském Tescu pro výrobce drog vyhledávaným místem. Přestože má teď nového provozovatele, Anna Palásková tu stále pracuje. Podle obžaloby si Palásková také bez předpisu odnášela z lékárny Kodein. Od okresního soudu za to odešla s podmínkou a zákazem činnosti.

Ani tento trest ale krajský soud při odvolání nepotvrdil. Lék totiž prý sloužil pouze pro osobní potřebu obžalované, aby utišila kašel. „Nebylo prokázáno, že by je obžalovaná opatřovala pro někoho jiného. V tom případě to není trestným činem, takové jednání není trestné,“ nechal se slyšet mluvčí Krajského soudu v Praze Jiří Wažik.

Obě provinění by nyní měla řešit Česká lékárnická komora. Nejvyšší trest, který Paláskové hrozí, je vyloučení z komory. Pak by už nemohla pracovat jako lékárnice. Státní zástupce zároveň zvažuje, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu.