Olomoučtí lékaři vymysleli speciální 3D trénink pro děti s nadváhou

Olomouc - V České republice přibývá dětí, které mají problémy s nadváhou a obezitou. Trpí proto stále častěji nemocemi, se kterými se lékaři u pacientů setkávají až v dospělém věku. Situace v Česku odráží situaci v celé Evropské unii. Odhaduje se, že každoročně v unii přibývá 400 tisíc dětí s těmito problémy. Ve Fakultní nemocnici v Olomouci pro ně zavedli unikátní – takzvaný 3D trénink. Je to skladba cviků, které mají větší účinnost.

Dvanáctiletý Jakub Pudil je v péči odborníků rok a půl. Změnil jídelníček a také se naučil, jak cvičit, aby nezatěžoval klouby. „Chtěl bych zhubnout proto, abych více vynikl v ledním hokeji. Byl bych rychlejší,“ svěřuje se Jakub. „Kuba má problémy asi od pěti let, chodil ještě do školky, tak jsme to neřešili, jen jsme hlídali stravu, ale zvýšila se mu hladina cholesterolu, takže jsme začali chodit sem,“ říká jeho matka. Podle průzkumu má potíže s váhou dvacet procent dětí do dvanácti let. A tvrzení, že z toho vyrostou, je mylné. Na Klinice tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace přišli s novinkou – takzvaným 3D tréninkem.

„Klasické, silové cvičení u dětí s obezitou není vhodné, protože přetěžuje klouby a mohlo by dojít k poškození kolen. Ten název 3D je proto, že umožňuje procvičit všechny svalové skupiny,“ prozradil primář kliniky Dalibor Pastucha. Obézní děti mají stále častěji zdravotní problémy a také trpí jejich psychika. „My se tady běžně setkáváme s malými dětmi, které mají vysoký krevní tlak, mají porušenu hladinu cholesterolu, máme tady děti, u kterých dochází k ukládání tuku do jater,“ upozorňuje Dalibor Pastucha.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

Děti se špatně stravují a mají málo pohybu. A rodiče jim jdou často příkladem. Což je velká chyba. Podle odborníků musí životní styl změnit celá rodina. „Děti nejedí pravidelně, vynechávají snídani. Nepijí, jak mají, v jídelníčku je často velice málo ovoce a zeleniny,“ vyjmenovává nejčastější chyby ve stravovacím režimu nutriční terapeutka Marta Hradilová. „Když je dítě zvyklé odmalička na zdravou stravu bez soli, bez cukru jenom s přirozenou chutí té potraviny, tak mu potom nedělá problém jíst zeleninu,“ doporučuje výživová poradkyně Dagmar Lužná.

  • 3D trénink autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2585/258486.jpg
  • 3D trénink autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2585/258487.jpg