Bourá stále více motorkářů

Olomouc - Lékaři traumacentra olomoucké fakultní nemocnice varují – musejí ošetřovat stále více motorkářů. Jedná se  zhruba o osmdesát případů ročně. V letních měsících tvoří právě motocyklisté až třetinu jejich pacientů. Pětina si z nehody odnáší trvalé následky. Se svým příběhem se svěřil pacient traumacentra osmadvacetiletý Jan Chvojka ze Zábřehu.

Riskantní předjíždění, nepřiměřená rychlost – nehoda je u motorkáře otázka vteřiny. Své o tom ví Jan Chvojka – ani 15 let zkušeností v sedle jeho mašiny mu nepomohlo. Loni v červnu si na závodech Ecce Homo vypůjčil od kamaráda motorku a jen v tričku, bez helmy, se na ní vydal po trati do depa. Čelně se srazil s autem pořadatelů. „Úplně mi to změnilo život, věci, které jsem dělal běžně každý den, teď dělat nemůžu. Nevím ani, jestli se vrátím do práce,“ svěřuje se. „Poměrně často se setkáváme s tím, že ti motorkáři nechávají kus těla na ulici. V tomto případě to byl kus stehenní kosti,“ varuje primář Traumatologického oddělení FN Olomouc Igor Čižmář.

Podle lékařů se často stává, že motocyklisté podceňují používání tzv. ochranných pomůcek, které často mohou zachránit život. „Používal jsem vše od bot, chrániče páteře, helmy, i rukavice a tu osudnou sobotu beru jako životní zkrat, protože to jsem měl jen kraťasy a triko,“ lituje Jan Chvojka. Na silné stroje ale nezanevřel. Přesto, že se na nich zabili už tři jeho kamarádi. Ví, že je ještě kus léčby před ním a stát bude i miliony korun. Smutné statistiky lékařů potvrzují i policisté. „Evidujeme zvýšený počet nehod s účastí motorkářů a také evidujeme zvýšený počet těžkých zranění,“ potvrdil tiskový mluvčí Policie ČR Olomouc Michal Pižurin. Lékařům z olomouckého traumacentra se nezřídka stává, že pod jejich rukama skončí někteří hazardéři i vícekrát. Pro většinu z nich ale bývá úraz dostatečným poučením.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)