Vstupné do klasické části zoo ve Dvoře Králové nezdraží

Dvůr Králové nad Labem – Vstupné do klasické části zoo ve Dvoře Králové se od června zvyšovat nebude. Proti se postavili krajští radní a včera rozhodnutí potvrdilo i představenstvo zahrady. Více peněz tak zaplatí jen ti návštěvníci, kteří se rozhodnou využít novinky a vjedou do safari vlastním vozidlem.

I v červnu se tak za pěší prohlídku klasické zoo bude platit 170 korun za dospělého a 100 korun za dítě. Pro klasickou část bude platit i stávající systém slev včetně nižšího rodinného vstupného. Hranice bezplatného vstupu u dětí se posune ze dvou let na čtyři roky. Kdo se rozhodne pro pěší prohlídku a jízdu autem po safari, tak zaplatí 290 korun a za dítě 190 korun. 

Pokud se návštěvník po prohlídce klasické zoo rozhodne ještě pro projížďku autem po safari, bude to podle ředitelky zahrady Dany Holečkové možné. Jen si bude muset vstupenku doplatit na plnou cenu. Opačný postup možný nebude, protože zvláštní vstupenky jen do části safari se prodávat nebudou.   

Původně představenstvo zoo schválilo razantní zvýšení vstupného pro všechny návštěvníky. Například rodinné vstupné mělo úplně padnout a vstup pro čtyřčlennou rodinu tak měl zdražit ze 490 na 960 korun. Proti novým cenám se však postavila rada hradeckého kraje. Ta ve středu nové ceny odmítla a vedení zoo doporučila navrhnout snížení vstupného.   

Letošní novinka: projížďka po safari vlastním vozem

Dvorská jízda auty po safari bude jedinou svého druhu ve střední Evropě. Návštěvníci se mohou od prvního června vydat autem či autobusem na šest kilometrů dlouhou trasu, na které mohou obdivovat skoro 600 afrických zvířat pěti desítek druhů. Skoro 30 hektarů areálu budou projíždět přímo mezi volně vypuštěnými kopytníky a ptáky. Možnost vjet do zoo autem potrvá do 2. října. Kdo nepřijede autem, bude mít možnost využít safaribusů, které dnes již část safari obsluhují.   

Po skončení letní sezony hodlá zoo provoz safari s auty vyhodnotit a rozhodnou o jeho pokračování v další letní sezoně. Od 3. října by zoo měla být opět otevřená v normálním provozu s ceníky jako dosud.