ODS střídá Změnu pro Liberec: Kittner míří do představenstva dopravního podniku

Liberec – Liberečtí zastupitelé na včerejším jednání podpořili změny v orgánech městských firem, ve většině případů by tak měli členové ODS nahradit zástupce Změny pro Liberec, jejíž primátor byl v dubnu odvolán. Právě občanští demokraté totiž nedávno podpořili vznik menšinové koalice ČSSD, Liberec občanům, Věcí veřejných a části Unie pro sport a zdraví. Radní schválili změny v orgánech městských společností už v úterý, upozornila na to liberecká příloha Mladé fronty Dnes.

V praxi to znamená, že se do představenstva dopravního podniku vrací bývalý primátor Jiří Kittner a do představenstva liberecké teplárny nastupuje Tomáš Hampl (oba ODS). Odejít by naopak měli zástupci Změny pro Liberec, mimo jiné bývalý mluvčí Martin Čáslavka, který je spjatý s exprimátorem Korytářem. Podle zástupců opoziční Změny pro Liberec se jedná o návrat „starých pořádků a starých struktur k moci“. 

Bývalý primátor Korytář se domnívá, že se po včerejšku stala ODS v koalici aktivním členem. „Já si myslím, že výsledek dnešního hlasování je důkazem toho, že v Liberci vznikla skutečně 'silná koalice', když se jí podařilo tyto návrhy prosadit i při absenci čtyř zastupitelů,“ prohlásil. 

V komunálních volbách v Liberci zvítězila loni na podzim do té doby opoziční Změna pro Liberec, která sestavila koalici s ČSSD, seskupením Liberec občanům a Unií pro sport a zdraví. Dohromady měla v devětatřicetičlenném zastupitelstvu 25 mandátů. Koalice se ale na konci března rozpadla, když ji opustila ČSSD, a o dva týdny později byl odvolán i Korytář. Menšinová koalice má nyní hlasů 18, musí tedy spoléhat na hlasy ODS.