V Rotavě se kvůli nepřizpůsobivým občanům nesmí sedat na palisády

Rotava (Sokolovsko) - V Rotavě mají přísné vyhlášky. Nesmíte tam posedávat a ani se opírat o palisády a květináče v centru města, jinak vám hrozí pokuta. A to všechno kvůli nepřizpůsobivým občanům, kteří podle úředníků v centru celý den postávali a upravené náměstí ničili. Zastupitelé Rotavy jsou přesvědčení, že nařízení plní svůj účel a radní jsou připraveni neobvyklou vyhlášku v budoucnu zrušit.

To, co je ve většině měst naprosto běžné, je v Rotavě zakázáno. Na okrasných obrubnících a květináčích v centru města lidé nesmějí posedávat. Nově po nich nesmí chodit nebo je využívat k odpočinku. „Co se týká okruhu a palisád, je zakázáno sezení, stání, opírání se,“ uvedl městský policista Josef Srp. Místní si naopak stěžují, že ve městě není dostatečný počet laviček, na kterých by si mohli odpočinout. U domů v centru města lidé nesmějí posedávat ani na schodech. Pokud by občané vyhlášku porušili, hrozila by jim od městské policie pokuta.

Situace byla neúnosná

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

„Hloučky nezaměstnaných klidně i celý den seděly na schodech a blokovaly přístup k domům,“ vysvětluje důvod tvrdých opaření starosta Rotavy Jan Slíva (ODS). „Museli žádat lidi, aby ustoupili záchranářům, když jeli k infarktu,“ doplnil. Loni uložili rotavští policisté pokuty za osmnáct tisíc korun.

Zástupci romského občanského sdružení chápou, že se radnice snaží udržet pořádek. Zároveň ale dodávají, že si neumí představit, jaká další opatření zastupitelé vymyslí. „Okamžitá reakce, která mě napadla, byla ta, že brzy zavedou stanné právo a zákaz vycházení,“ obává se předseda Romského občanského sdružení Ladislav Bílý. Podle policie nicméně opatření fungují a počet pokut se tak rapidně snížil.

Obyvatelé Rotavy posedávají na palisádách
Zdroj: ČT24