Hradecké lampy za miliony nefungují

Hradec Králové – Osmým rokem stojí v lokalitě u kongresového centra Aldis v Hradci Králové luxusní pouliční světla. Jedinou vadou ale je, že nesvítí. Světla stála dva miliony korun. Odborníci z občanského sdružení Světlo pro Hradec mluví o plýtvání veřejnými penězi.

Měl to být frekventovaný bulvár pro pěší, na který naváže lávka přes Labe. Lávka nestojí a kvůli překážce, chráněnému stromu, stát nebude. Osm luxusních světel na přístupovou cestu radnice před osmi lety přesto umístila, jako by tam lávka byla. Jaroslav Kott ze sdružení Světlo pro Hradec upřesnil, že světla stála dva miliony korun.

Ředitel Technických služeb Hradec Králové Jiří Henzl informoval, že město nenařídilo tuto lokalitu spravovat. Podle oponentů z občanského sdružení by rozumný hospodář se stavbou drahých světel počkal do chvíle, kdy budou skutečně potřebná. Mluvčí hradeckého magistrátu Magdaléna Vlčková nebyla schopná odpovědět, proč tomu tak nebylo.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Architekt a autor projektu Bohumír Prokop říká, že jde o veřejně přístupný prostor, který by podle platných norem měl být osvětlen. Magdaléna Vlčková k tomu sdělila, že v rámci úspor město rozhodlo v této lokalitě nesvítit. Proč radnice nespořila už na začátku a světla, která stejně osm let nesvítí, nepřevezla jinam, kde budou potřebná, na to se ptají experti občanského sdružení.

V Hradci je 14 a půl tisíce světel. 60 procent z nich chátrá, jsou starší třiceti let. Od roku 2004 do roku 2010 radnice do veřejného osvětlení nevložila žádné investice. Město se pokusilo světelný park pronajmout soukromé firmě, ale čtyři soutěže byly zrušené. Město bude veřejné osvětlení dál spravovat samo.