Mumie v Klatovech se rozpadaly, chyběla jim ventilace

Klatovy - V Klatovských katakombách už zase funguje přirozená ventilace, která po staletí udržovala tamní pohřbená těla v mumifikované podobě. Na ucpané ventilační průduchy, které vedou z podzemí kostela až na jeho střechu, se musela použit speciální technika. Nejnavštěvovanější památka Klatov nyní prochází rozsáhlou rekonstrukcí a spolu s novou expozicí budou katakomby veřejnosti zpřístupněny už letos na podzim.

Klatovské katakomby, které ročně navštíví okolo 40 tisíc lidí, byly původně zbudovány jako pohřebiště jezuitů. Tehdejší stavebníci proto postavili důmyslnou soustavu šesti průduchů, které zajišťovaly potřebné klima pro to, aby se pohřbená těla nerozkládala. „Místo bylo vysoušeno a ventilováno. Byl tam lidově řečeno průvan,“ uvedl místostarosta Klatov Václav Chroust (ODS).

Průduchy byly zazděny

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Jenže ve dvacátém století přestalo fungovat pět průduchů a mumie se začaly rozpadat. Nejprve se myslelo, že ventilační šachty zacpali dělníci taškami z opravované střechy, nicméně realita byla překvapivá. „Průduchy nebyly čistě vertikální, ale ustupující, a ukázalo se, že nebyly zasypány, ale přezděny,“ doplnil místostarosta. S obnovou přirozené ventilace se počítalo v rámci probíhající rekonstrukce. Ovšem zazděné průduchy stavebníky zaskočily. Na jejich zprůchodnění byla použita speciální technika.

Stavební práce při rekonstrukci Klatovských katakomb skočí v červenci. Současně s tím se začne připravovat nová expozice. Prohlídkový okruh jedné z nejnavštěvovanějších památek Klatovska se zvětší na trojnásobek a bude rozdělen na dvě sekce. „Návštěvníci budou vcházet do část, kde je nejdřív muzeum, a teprve následně budou procházet prostorami původních katakomb,“ vysvětlil novinky nositel projektu rekonstrukce Jan Červenák.

Mumifikované tělo v klatovských katakombách
Zdroj: ČT24