V Soběslavi se mají sloučit učiliště, lidé se bouří

Soběslav - Odpůrci sloučení dvou soběslavských odborných učilišť podezřívají kraj, že chce školy spojit kvůli zachování ředitelského místa pro svoji bývalou úřednici Darju Bártovou. Ve městě vládnou vyhrocené emoce, lidé podepisují petici a rozesílají anonymní dopisy. Nástupnickou organizací spojených škol má být mladší učiliště s menším počtem žáků, které Darja Bártová řídí.

Před kamerou o tom nikdo mluvit nechce. Mimo záznam je ale většina lidí, kteří se sloučením škol nesouhlasí, zajedno. Stejně jako anonymní dopisy, poukazují i oni na vazbu Darji Bártové na krajský úřad. Nejen proto, že je jeho bývalou úřednicí, ale i členkou ODS. Navíc prý nemá dostatečné vzdělání. Bártová se ale brání: „Mám plnohodnotné manažerské i pedagogické vzdělání  a mám 12 let praxe ve školství. To je pouze účelově vedená kampaň proti mně.“

Vedení města stojí za učilištěm

Reportáž Kristýny Vrkočové (zdroj: ČT24)

„Nejde o personálie, jde skutečně o odborné řešení celého problému,“ míní hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola  (ČSSD). Na straně nespokojeného technického učiliště, které má ve městě téměř stoletou tradici a více žáků, stojí stovky občanů i vedení města. „Některé ty materiály se mi zdály hodně tendenční,“ podotýká starosta města Jindřich  Bláha (ODS). Ředitel SOU technického Soběslav Luděk Smetana se starostou souhlasí. „Já jsem tam nenašel jeden relevantní důvod,“ dodal.

Jedinou nadějí, že by kraj ještě rozhodl jinak a nástupnickou organizací se stalo toto technické učiliště, je jednání zastupitelstva 31. května. Tam by se podle hejtmana například mohlo hlasovat o návrhu, aby se školy spojily v úplně nový subjekt. Pak by jeho ředitel nebyl jmenován krajem, ale musel by zvítězit ve výběrovém řízení.

Učiliště v Soběslavy
Zdroj: ČT24