Na most ve Slatiňanech stále chybí peníze

Pardubice - Už devět měsíců jsou Slatiňany na Chrudimsku v provizoriu. Kvůli poničenému mostu přes místní potok tam silničáři museli uzavřít cestu do Vlčnova. Byla slíbená urychlená oprava, ale místo pomoci přišly podle místních jen výmluvy úředníků. Nedostatek peněz tak nadále brání radikální změně situace, která ve svých důsledcích velmi tíží nejen místní obyvatelstvo.

Prokopaná silnice zatím stále odvádí vodu z města. Tak to vypadalo i loni v létě ve Slatiňanech. Místní lidé u poničeného mostu tehdy nešetřili kritikou na adresu kraje a silničářů. Problému se podle nich dalo předejít. Libor Milotínský tvrdí, že ke změnám mělo dojít již před osmi lety. „Stížností se samozřejmě kraj i správa silnic zabývaly. Ta věc ale nebyla prokázána žádným posudkem,“ tvrdil ředitel SÚS Pardubického kraje Miroslav Němec loni v srpnu.  

Silničáři tehdy slíbili, že se výstavba nového, pevnějšího mostu nebude odkládat. Provizorium a rozvaliny jsou v ulici dodnes. „Silnice je zavřená, není to průjezdné ani pro sanity. Náprava je v nedohlednu, protože nejsou peníze,“ zlobí se Libor Milotínský. „Donedávna tady byl provizorní mostek, který neukáznění automobilisté poškodili, takže sem byl umístěn nový provizorní mostek,“ ukazuje starosta Slatiňan Ivan Jeník.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Podle ředitele silničářů je na tahu vedení kraje. Kraj zase spoléhá na peníze od ministerstva pro místní rozvoj. „Původně plánovaný propustek, který měl stát něco přes milion korun, se teď změnil na most, který však stoj sedm a půl milionu korun. Tyto peníze Pardubický kraj v tuto chvíli nemá a my čekáme, že nám je komise přidělí,“ říká náměstek pardubického hejtmana Jan Tichý. 

Souběžně s novým mostem by se měl rozšířit profil potoka kvůli případným budoucím záplavám. Místním lidem teď nezbývá než doufat, že velká voda nepřijde dřív, než se všechny úpravy podaří vysvětlit. Podle starosty Ivana Jeníka je to v tuto chvíli vše, co pro Slatiňany mohou udělat.