Farmářské trhy doplňují i slavnosti. Mají bavit děti

Sedlčany - K oblíbeným farmářským trhům se přidává tradice farmářských slavností. Zatím se konaly první dvě, navštívit je přišlo přes 12 tisíc lidí. Teď se tradiční pěstitelé a výrobci českých produktů prezentovali ve středočeském Kunclově mlýně u Sedlčan. Cílem trhů je hlavně zvýšit zájem o domácí potraviny a podpořit české zemědělce. Smyslem farmářských slavností je ovšem ještě něco navíc - zabavit také děti.

„Chtěli jsme, aby farmaření, chovatelství a pěstitelství bylo hlavně představeno dětem, protože jsou to naše budoucí generace. Navíc ve školách tomu není věnováno až tolik prostoru,“ tvrdí organizátorka slavností Helena Neumannová.

Slavnosti už se konaly dvakrát - poprvé v Ratibořicích a pak u Trutnova. Teď se farmáři se svými výrobky sjeli do Kunclova mlýna. V prodeji jsou třeba výrobky z medu nebo různé druhy sýrů. Ne vždycky se ale na trzích prodává skutečně domácí produkce. Objevují se i tzv. falešní farmáři, kteří prodávají potraviny nakoupené v supermarketech. Právě tomuto nešvaru by měl zabránit nový kodex - ministerstvo zemědělství ho zveřejní příští týden.

„Na bázi dobrovolnosti se pořadatelé farmářských trhů zaváží, že nebude docházet k tomu, že by tam někdo nabízel zboží, které není autenticky farmářské nebo není autenticky vyráběné v ČR,“ vysvětluje Josef Stehlík z Asociace soukromého zemědělství. „Kodex slouží k tomu, aby se informace přenesla mezi nakupující a aby občané mohli reklamovat, když zjistí, že tam někdo prodává to, co tam nemá co dělat,“ tvrdí ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Šňůra farmářských slavností bude pokračovat až do podzimu, už 18. června se tradiční výrobci a pěstitelé budou prezentovat na jelení farmě ve Slavětíně nad Metují.