Političtí vězni si připomněli jáchymovské peklo

Karlovy Vary - Bývalí političtí vězni se už po dvaadvacáté sešli v Jáchymově. Vzpomínali na utrpení lidí, kteří v padesátých letech minulého století nuceně pracovali v uranových dolech. V Česku se dosud nepodařilo přijmout zákon o třetím odboji, který by zmírnil křivdy těchto vězňů a poskytl jim alespoň minimální odškodné.

Vzpomínka na jáchymovské peklo i letos přilákala do města stovky lidí, kteří prošli komunistickými lágry. V nich zažili hrůzu, ponížení a tvrdé pracovní podmínky. „To byla hrozná doba, těžko na to vzpomínám,“ přiznává jeden z bývalých politických vězňů. „Obžalován jsem byl ve dvaadvaceti letech a v Jáchymově jsem za tzv. velezradu a vyzvědačství seděl osm let,“ dodává druhý. 

Pietní akt se koná každý rok u památníku Brána ke svobodě. Bývalí političtí vězni i letos připomněli, že Česko ani Slovensko nezúčtovalo s komunismem správně a dostatečně. Ve svých projevech mimo jiné připomínali, že mají nižší důchody než jejich trýznitelé. „My to považujeme za tragédii a omyl 17. listopadu 1989,“ zdůrazňuje předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová. „V devadesátých letech by pravděpodobně zákaz komunistické strany nebyl napadán. Dneska je to strašně komplikované, protože existují komunistické strany v jiných západních zemích, ale ty jsou diametrálně odlišné od té naší,“ vysvětluje místopředseda Senátu PČR Přemysl Sobotka. 

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Vládní koalice vůbec poprvé připravuje takzvaný zákon o třetím odboji. Bývalí aktivní odpůrci komunistického režimu by podle něj měli dostat jednorázové odškodné sto tisíc korun. „My chceme legalizaci třetího odboje, nic víc, žádné výhody, nechceme nic jiného,“ říká Naděžda Kavalírová. 

Političtí vězni se v Jáchymově sejdou opět příští rok 26. května. Na Jáchymovsku bylo od padesátých let celkem osmnáct pracovních táborů. Prošlo jimi téměř sedmdesát tisíc lidí. Dnes jich žijí necelé dva tisíce.