Potápěči čistili jez v Českých Budějovicích

České Budějovice - Pracovníci Povodí Vltavy odmítají kritiku plavců a vodáků, že dostatečně nečistí řeku. Reagují tak na akce dobrovolníků, kteří z jihočeských řek odstraňují tuny odpadků. Třeba na Malši v Českých Budějovicích sportovní potápěči čistili na vlastní náklady jezy. Vodohospodáři vysvětlují, že se zaměřují na náročnější práce, které stojí desítky milionů korun.

Pětice potápěčů se noří do vody nad českobudějovickým malým jezem. Pro milovníky koupání jde o téměř kultovní místo. Většina z nich ale vůbec netuší, že se tady dno mění v nebezpečné smetiště. Nebezpečné je to zvláště pro malé děti. Přímo pod hladinou leží kostry jízdních kol, pneumatiky, dopravní značky, dráty a různé díly z aut. Vylovený odpad potápěči vrší na břehu. Práci jim komplikuje zvyšující se hladina řeky po vydatných deštích. „Hladina se pomalu zvedá a zhoršuje se viditelnost,“ říká potápěčský instruktor Karel Exl. „Všechno, co hledáme, nacházíme po hmatu,“ dodává potápěč Pavel Vondrouš.

Na vyčištění asi stometrového úseku potřebovali dobrovolníci asi tři hodiny. Vylovili zde mimo jiné kolečko či několik dětských vaniček. „Signálem k akci bylo několik poraněných koupajících se lidí během letní sezony,“ vysvětluje Karel Exl.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Radnice na takové čištění peníze nemá, aktivity potápěčů proto vítá. „Děkujeme jim za to, řeka pro koupající bude alespoň bezpečnější,“ uvádí českobudějovický primátor Juraj Thoma.

Vodohospodáři odmítají tvrzení, že uklízejí málo. Každoročně například odstraňují nánosy bahna a odklízejí popadané stromy. „V loňském roce bylo na tyto činnosti vynaloženo asi třiapadesát milionů korun,“ poznamenává mluvčí Povodí Vltavy Michaela Pohůnková.

Sportovní potápěči se letos nezaměří jen na řeky. V srpnu chtějí vyčistit také Samsonovu kašnu.