Prahou dnes pobíhaly gorily, aby přispěly na charitu

Praha - Přes 400 lidí dnes v Praze vyběhlo na trať Běhu pro gorily, což je charitativní akce zaměřená na záchranu těchto zvířat ve volné přírodě. První běžec zhruba čtyřkilometrovou trasu zdolal za 17 minut a 27 vteřin, ohlásili pořadatelé. Tři nejrychlejší byli odměněni poháry. Pořadatelé z účastníků vylosují jednoho šťastlivce, který pojede do přírodního parku v Mosambiku. Charitativní akce, kterou podporuje pražský magistrát i zoologická zahrada, se konala již podruhé. Vybrané peníze budou použity na nákup vybavení pro strážce rezervací v pralese a na vzdělávací materiály pro africké děti. Podobné akce se podle pořadatelů konají také v Londýně, Amsterodamu, Los Angeles či Vancouveru. V Praze se loni vybralo přes 190 tisíc korun.

Běžci startovali na Hradčanském náměstí, kde od nich pořadatelé vybírali startovné ve výši buď 300, nebo 500 korun, přidělili jim za ně startovní čísla, vstupenky do pražské zoo a další dárky. Běžci dostali i gorilí masky, ale svěřovali se, že v dnešním horku je už po prvním kilometru sundávali.

Ve prospěch afrických primátů běželi staří i mladí, muži i ženy, dospělí s dětmi, dokonce i maminky, které před sebou tlačily kočárky s dvojčaty. S některými účastníky běželi jejich čtvernozí kamarádi, a pokud to byli jen malí pejskové, nesli se v náručí. Dovoleny byly i koloběžky. Kdo zjistil, že je běh nad jeho síly, mohl si udělat příjemnou procházku.

Přestože jsou gorily chráněny zákonem, běžně je v Africe loví pytláci. Kvůli těžbě dřeva navíc mizí lesy, v nichž žijí. Podle odhadů je jich ve volné přírodě nanejvýš 200 tisíc a ochránci přírody se obávají, že zvířata budou do 20 let vyhubena.

Běh goril v Praze
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK