Zmizí další ukázka moderního stavitelství?

Liberec - Architekti protestují proti demolici obchodního domu Uran v České Lípě. S kritikou se přidala i opozice, protože o plánu nevěděla. Radnice se brání, že jí objekt nepatří a na záměr developera nemá vliv. Podle architektů se zopakuje nedávná historie bourání obchodního domu Ještěd v Liberci a zmizí další ukázka moderního stavitelství.

Jako by tato doba obchodním domům světoznámého ateliéru SIAL nepřála. Českolipský Uran Emila Přikryla je přitom podle architektů skvělou ukázkou neofunkcionalistické architektury 70. a 80. let. Třicet architektů píše v protestním dopise radnici, že po opravě lze objekt znovu využít. „Emil Přikryl je nejtalentovanější český architekt posledních čtyřiceti let. Stavba od takového talentu se bourat nesmí,“ nabádá historik a teoretik umění a architektury Rostislav Švácha. 

Demoliční výměr kritizuje i českolipská opozice, protože o něm radnice neinformovala a není ani zřejmé, co by mělo na místě Uranu vzniknout. „Město se nám snažilo tuto informaci utajit. Máme podezření, že je tam nějaká dohoda, která potom nemusí být pro Českou Lípu prospěšná,“ upozorňuje českolipský zastupitel a poslanec Petr Skokan. „Město by mělo dát na zástupce lidu,“ domnívá se českolipský zastupitel Miroslav Hudec. 

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Starostka České Lípy Hana Moudrá se odmítla České televizi vyjádřit, developer svůj záměr nezveřejnil. Uran by nebyl prvním zdemolovaným obchodním domem architektů SIALu. Už v roce 2009 byl zbourán obchodní dům Ještěd v centru Liberce, který ustoupil stavbě nového nákupního centra. Odpůrcům demolice se nepodařilo prosadit Ještěd Karla Hubáčka a Miroslava Masáka do seznamu kulturních památek a úřady bourání povolily. To samé hrozí podle architektů i Uranu. Veřejnost podle nich moderní památky nedoceňuje. „Myslím si, že by bylo důstojné alespoň vést diskusi, jestli tato stavba má být zachována, zda má být alespoň zdokumentována předtím, než zanikne, než aby zmizela zcela beze stopy a reakce veřejnosti,“ říká památkář Jiří Křížek. 

Demoliční výměr českolipské radnice ale potvrdil s podmínkami i krajský úřad v Liberci.