Vítkovické nádraží nebude kulturní památkou

Ostrava - Ostrava podle památkářů přichází o další architektonický skvost. Ministerstvo kultury rozhodlo, že nádraží v Ostravě-Vítkovicích není kulturní památkou. Podle odborníků jde přitom o zcela ojedinělou stavbu v takzvaném Bruselském stylu. Co bude s chátrající budovou dál, zatím neví ani její majitel, ani stát.

V závěru loňského roku ministerstvo kultury rozhodlo. Nádraží v Ostravě Vítkovicích bude státem chráněnou památkou. Majiteli budovy – Českým drahám se to ale nelíbilo a proti rozhodnutí podaly rozklad. Ministerstvo kultury tentokrát rozhodlo zcela opačně. Nádraží památkou není a nebude. „Objekt už je v tak špatném technickém stavu, že jej nemůžeme prohlásit za kulturní památku,“ uvedl mluvčí ministerstva kultury Stanislav Brunclík. „Jsme rádi, že nádraží nebylo prohlášeno za kulturní památku a že můžeme provádět nějakou údržbu i uvnitř,“ říká Miroslav Klich z Krajského centra osobní dopravy ČD. Jiný pohled na věc mají památkáři. Ostrava má podle nich tak málo památek, že by si jich měla více vážit. Stavbu podobného významu jako je vítkovické nádraží, nemůžeme podle architektů najít nejen v Ostravě, ale ani v České republice potažmo v celé střední Evropě.

„Je to jedna z nejlepších realizací jednak samotného architekta pana Josefa Dandy a jednak je to dokonalý příklad Bruselského stylu,“ tvrdí památkář Tomáš Nitra. Proti prohlášení výpravní budovy za kulturní památku se postavil už dříve Magistrát města Ostravy i Krajský úřad Moravskoslezského kraje. „Stanovisko krajského úřadu v této věci bylo negativní z toho důvodu, že ten objekt byl už přestavován,“ vysvětluje Jitka Koščáková z Oddělení kultury a památkové péče KÚ MS kraje. Podle památkáře Tomáše Nitry to ale není argument. České dráhy zatím žádné velké plány s chátrající budovou Vítkovického nádraží nemají. Nádraží chtějí udržovat v současném stavu tak, aby nesloužilo jako noclehárna pro bezdomovce. Na případnou přestavbu nejsou peníze.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)