Rychlé řešení parkování v Plzni prý není možné

Plzeň – Plzeňská radnice bude slavnostně otevírat parkovací dům na Rychtářce, který měl ulehčit dopravní situaci v historickém centru města. Radní slibovali novou koncepci parkování a celkové zklidnění dopravy ve městě. Zatím ale zůstane jen u slibů. Radní se brání tím, že rychlé řešení není možné.

Parkovací dům na Rychtářce přímo ve středu města je těsně před otevřením, ale nikdo neví, co bude dál. Parkovací dům měl vyléčit všechny neduhy dopravy v jádru města, ale zatím se nestalo nic. „Když se ten dům stavěl, tak by měly být vidět výsledky – to znamená omezení dopravy a parkování v centru města,“ uvedl předseda kontrolního výboru zastupitelstva Plzně Ondřej Ženíšek (TOP 09).

Politici v Plzni už mnoho let slibují zklidnění dopravy v historickém centru po vzoru západních měst. Novinář MF Dnes Plzeňský kraj Jaroslav Nedvěd se obává, že ze slibů nic nebude. Náměstek plzeňského primátora Petr Rund (ODS) tvrdí, že na vytlačení dopravy z plzeňského historického náměstí, které prosazuje, se mu zatím nedaří získat hlasy zastupitelů.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Radnice už zapracovala na zdražení parkovacích míst v centru tak, aby měl o něco levnější parkovací dům zajištěnou klientelu. Radnice tvrdí, že celá věc je během na dlouhou trať a každý další krok musí pečlivě zvážit. Přiznává také, že problémy s parkováním chce začít naplno řešit až po otevření parkovacího domu.