Praha 1 chce zrušit pronájem Werichovy vily

Praha - Praha 1 chce vypovědět smlouvu na pronájem Werichovy vily s Nadací Jana a Medy Mládkových. Na dnešním jednání zastupitelstva to řekl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09). Je to prý názor klubu TOP 09, právníci již chystají výpověď smlouvy. Praha 1 chce památku opravit sama s pomocí státu, Lomecký má příslib grantu od ministerstva kultury. Nadaci rozhodnutí Prahy 1 překvapilo.

Praha 1 se o pronájem takzvané Werichovy vily na Kampě snažila několik let. V dubnu 2008 rozhodla, že vilu získá na 40 let Nadace Jana a Medy Mládkových za jednorázové nájemné 23,8 milionu korun a dále za symbolickou korunu denně. Z celkové částky měla nadace složit nejprve 2,5 milionu korun a zbytek doplatit po rekonstrukci. V budově měl vzniknout kulturní stánek věnovaný odkazu Jiřího Voskovce, Jana Wericha a básníka Vladimíra Holana. Otevření bylo plánováno na rok 2009.

„O tomto rozhodnutí nic nevíme. Velice nás to překvapilo,“ uvedl ředitel Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Lammel. Nadace prý už v roce 2008 složila na radnici kauci ve výši 2,5 milionu, další miliony chtěla vložit do rekonstrukce. „Město ale neustále celý projekt zdržuje,“ doplnil Lammel. Meda Mládková podle něj kvůli nenadálé situaci ve středu přiletí z USA.

Praha 1 dosud s nadací neuzavřela nájemní smlouvu, řekl Lomecký na interpelaci v této věci zastupitelky a poslankyně Kateřiny Klasnové (VV). Důvodem podle něj jsou „zásadní nesoulady“ v zájmech Prahy 1 a Medy Mládkové. Jediným východiskem podle něj je, aby Praha 1 smlouvu vypověděla a o památku se postarala sama. Dodal, že k tomu má souhlas klubu TOP 09. Právníci městské části „dopracovávají definitivní dokument odstoupení od smlouvy“, řekl.

Ve vile se měly konat projekce a představení

Radnice měla s nadací uzavřenou jen předběžnou smlouvu. Konečná smlouva měla být uzavřena po dokončení rekonstrukce, uvedl ředitel nadace. Klasnová řekla, že se rekonstrukce zdržuje, protože radnice doposud nevypsala výběrové řízení na dodavatele oprav. „Budova chátrá, což je důsledek toho, jak se o ni staralo předchozí vedení radnice. Ale i to současné mělo dost času s tím něco udělat,“ uvedla. Interiér vily navíc podle ní v zimě poškodila havárie vody.

Takzvaná Werichova vila byla poničena při povodni v roce 2002. Radnice už v minulosti dala do oprav 18,5 milionu korun. Památka ale v současné době dál chátrá. Podle původního záměru se měly po opravě vily konat v přízemí projekce, divadelní představení i různé diskuse. V patrech měly být dva byty, a také archiv a badatelna. V jednom z bytů chtěla Mládková bydlet. Mládková je podle starosty v některých požadavcích neústupná. „Cesta smlouvy o smlouvě budoucí vedla k patu,“ uvedl. Na konci dubna navíc vypršelo stavební povolení na opravu vily. Městská část ji proto s pomocí grantu od ministerstva kultury zrekonstruuje sama, a pak teprve rozhodne, co s budovou dál. „Ministr kultury Jiří Besser osobně slíbil, že se prostředky naleznou,“ doplnil starosta.

Starosta Lomecký ministra oslovil s tím, že městská část má projekt na rekonstrukci vily, řekl dnes mluvčí ministerstva Stanislav Brunclík. Radnice si prý nyní musí podat oficiální žádost. „Teprve potom se uvidí, zda uspěje v rámci dotačních titulů,“ uvedl mluvčí.

- Vila stojí nedaleko Lichtenštejnského paláce na Kampě. Dům pochází z počátku 17. století a původně byl koželužnou.

- Od roku 1761 byl majetkem rodu Nosticů, u nichž pracoval jako vychovatel český buditel Josef Dobrovský. Když v roce 1798 onemocněl, nabídl mu hrabě Bedřich Jan Nostic léčebný pobyt v domku, který nechal pro něj upravit. Dobrovský zde bydlel až do roku 1803.

- Po Dobrovského odchodu byl objekt přestavěn na klasicistní dům podle plánu pražského architekta a stavitele Ignáce Palliardiho. Vilu užívali Nosticové až do roku 1918, kdy přešla do vlastnictví státu.

- V letech 1929 až 1940 ve vile bydlel vědec, historik a autor četných pragensií Zdeněk Wirth.

- Herec a dramatik Jan Werich zde žil se svou rodinou od roku 1945 až do své smrti v roce 1980. V období 1948 až 1968 v domku bydlel také básník Vladimír Holan.

- Od roku 1985 dům obývala Anna Havránková - Slavíčková (z rodu malíře Antonína Slavíčka). Do vily se ale po katastrofálních povodních v srpnu 2002 už nevrátila.

- V domě se odehrává děj románu Vladimíra Neffa Třináctá komnata.

- Pražská radnice se vilu snažila pronajmout ve třech výběrových řízeních. V prvním zvítězila společnost Colly, radnice však v listopadu 2005 soutěž zrušila, protože nebyla v souladu se zákonem o zadávání zakázek. Druhé výběrové řízení se mělo uskutečnit v červnu 2007, po týdnu ho ale zastupitelstvo opět zrušilo.

- Vilu nakonec získala do pronájmu na 40 let v dubnu 2008 Nadace Jana a Medy Mládkových, která chtěla v budově zřídit kulturní stánek věnovaný odkazu Jiřího Voskovce, Jana Wericha a Vladimíra Holana.

- Rekonstruovaná památka měla být původně otevřena již v roce 2009, její opravy se ale stále protahují. Praha 1 chce nyní chátrající vilu opravit sama s pomocí státu.